Aralık ayında Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birçok meslek kuruluşu için getirilen yıllık yetki belgesi harcı uygulamasına tepkiler sürüyor. Birçok meslek kuruluşu için getirilen yıllık yetki belgesi harcı uygulamasına CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya tepki gösterdi. Kaya, uygulamanın esnafı mağdur ettiğini belirterek harcın kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sunduklarını söyledi.
‘BU HARÇ ADALETSİZ BİR UYGULAMADIR’
7566 sayılı Kanun’la çok sayıda meslek grubundan her yıl yetki belgesi harcı alınmaya başlandığını hatırlatan Aykut Kaya, “7566 sayılı kanunla emlakçıdan galericiye, kuyumcudan diş muayenesine, veteriner kliniğine kadar birçok meslek grubundan her yıl yetki belgesi harcı, bir nevi haraç alınmaya başlanmıştır” dedi.
Yetki belgesi harcının adil olmadığını savunan Kaya, “Bu harç; çok kazananla az kazananı aynı kefeye koyan, vergisini ödeyen, işini hakkıyla yapan esnafı cezalandıran, kayıt dışını ise ödüllendiren adaletsiz bir uygulamadır” diye konuştu.

‘VERGİSİNİ VEREN ESNAF CEZALANDIRILIYOR’
Harç uygulamasının her yıl tekrarlandığını ve adres değişikliği gibi durumlarda yeniden istendiğini vurgulayan Kaya, “Bu harç her yıl alınıyor, adres değişikliğinde yeniden talep ediliyor, gelecek yıl ne olacağı da belli değil. Biz sizden kayıt dışı ile mücadeleyi beklerken, siz vergisini veren esnafı cezalandırıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Uygulamanın haksız rekabeti artıracağını dile getiren Kaya, “Bu düzenleme haksız rekabeti ve kayıt dışılığı artıracaktır. Ekonominin durgun olduğu bu ortamda esnafa resmen ‘iş yapmayın’ deniyor” dedi.
KANUN TEKLİFİ MECLİS’E SUNULDU
Yetki belgesi harcının kaldırılması için harekete geçtiklerini belirten Aykut Kaya, “Bu adaletsiz harcın iptali için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifimizi sunduk. Tüm siyasi partileri de bu teklife destek olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.





