Son yıllarda değişen iklim nedeniyle neredeyse her yıl sel, dolu, fırtına hortum gibi afetler özellikle tarımın Başkenti Antalya’da ciddi maddi kayıplara neden oluyor bu durumun önüne geçilmesi gerekliğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Kaçın, ekim ve dikimin hiçbir şekilde keyfi bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, üretimin mühendislik bakışıyla ele alınması gerektiğini ifade etti. Kaçın iklim kontrolü noktasında önemli açıklamalarda bulundu.
‘GÖREV MÜHENDİSLERE DÜŞÜYOR’
Kaçın, “Ekim dikim hiç kimsenin keyfine bırakılmamalı. Bunu mühendisler olarak bizler gündeme getirmeliyiz. Bu milli bir meslek. Bunu bölgesel bir konu ya da bölgesel bir sorun olarak görmek oldukça yanlış. Çünkü her bölgedeki üretici var gücüyle üretmeye odaklanıyor. Gidiyor fide parasını ödüyor, ekiyor, dikiyor, işçilik parasını veriyor, gübre parasını, sera parasını hepsini cebinden ödüyor. Üretici bunu satamadığı zaman bu sefer halkımızın sofrasında da yiyecek kalmıyor. Patlıcan da aynı derdi yaşadık. İnsanlar pazardan alıp sofrasına koyup tüketemiyor da” dedi.

‘DOLUYU HAVADA KIRABİLİYORUZ’
Kaçın, iklim kontrolünün de tarımsal üretim kadar önemli olduğunu belirterek, mevcut imkanların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kaçın, “Biz bugün bahçenin üzerine düşecek olan doluyu yukarıda kırabiliyoruz. Bunu kullanmaya başladık. Ancak daha da ileriye gitmek zorundayız. Bu sene gerçekten su anlamında, yağış anlamında uzunca bir süredir olması gereken şekilde su aldık. Bu da bizim tarımsal üretime gerçekten olumlu yansıdı. Biz bu iklim kontrolü ile beraber tarımsal üretimi yürütmek zorundayız. Sahamıza uygun, iklimimize uygun çeşitleri de seçmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
‘ULUSAL KAMUOYU OLUŞMALI’
İklim kontrolünün ulusal bir gündem olması gerektiğini vurgulayan Kaçın, su yönetimi ve iklim müdahalelerinin birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Kaçın, “İklim kontrolü kamuoyunu oluşturmak gerekiyor. Biz bugün suyu kontrol etmeyi, suyu nasıl kullanacağımızı bilmenin yanında iklim kontrolünü de yapmak zorundayız. Bu çok büyük ve çok stratejik bir alan” dedi.
Kaçın, iklim teknolojilerinde gelişmiş ülkelerin avantaj sağladığını belirterek, bu alanda yapılan çalışmalara dikkat çekti. Kaçın, “Yıllar önce bu iklim kontrolünü yapan ülkelerin stratejik anlamda çok daha öne geçeceği zaten konuşulan bir gerçekti. Biz bulutları tohumlayıp ihtiyacımız olan doğal yağışı alabiliyor muyuz? Afetleri yer ile temas etmeden engelleyebiliyor muyuz? Sadece yağış değil, rüzgar, dolu gibi olağan dışı afetleri de engellemeliyiz. Bu noktada ASELSAN’ın çalışmalarına başladığı ile alakalı bilgi geldi. Bu da bizim için sevindiricidir” diye konuştu.





