MİGRENİ TETİKLEYEN NEDENLER NELERDİR
· Stres
· Uyku bozuklukları
· Sivri kokular
· Ortam değişiklikleri
· Menstruasyon
· Fiziksel aktivite azlığı
· Alkol tüketimi
· Kafein alımı
· Yeme düzeni değişiklikleri
· Şiddetli sese maruz kalma
· Uzun süre açlık
·Glisemik indeksi yüksek besinler
MİGREN HASTALARI BU BESİNLERE DİKKAT:
· Peynir, muz, alkol, çikolata, turunçgiller içerdikleri tiramin ve feniletilamin sebebiyle migreninizi tetikleyebilir.
· Tiraminden zengin besinleri tükettiğinizde kalp çarpıntısı, kan basıncında artış ile beraber baş ağrıları görülmeye başlanabilir. Bu da migren ataklarını tetikleyebilir.
· Alkol kullanımı ile tiramine eğilim artar,
· Avokado, salamura et, füme et bu besinleri de dikkat etmek gerekiyor.
Migren hastalarının genellikle histamin düzeyleri yüksek görülmektedir. Histamin içeren gıdalara dikkat etmek gerekmektedir:
Domuz, sığır, balık, salam, işlenmiş etler, bira, şarap, muz.
KAFEİN-MİGREN İLİŞKİSİ
Kafein vücuttaki adenozin salınımını arttırır. Artan adenozinler ca+ kanallarını aktive eder. Vücutta nörotransmiter maddeler artar. Uyarılar oluşur ve migren ağrıları bas göstermeye başlayabilir. Op. Dr. Kerem Bıkmaz, bu tarz hastaların kafein alım miktarlarına dikkat etmelerini gerektiğini söyledi.
Op. Dr. Kerem Bıkmaz, 'Yasaklı besinlerden, uzun süre açlıktan, stresten, basit karbonhidratlardan uzak durup, yukarıda yazılı olan migreni tetikleyen nedenlere dikkat edip, uyku düzeninizi de iyileştirdiğinizde migren ağrılarınızın hafiflediğini göreceksiniz. Düşük magnezyum, glutamatın sinapslardan salınmasıyla beraber kalsiyumun nöronların içine akmasıyla bağlantılıdır. Sinapslardaki düşük magnezyum post sinaptik nöronal eksitasyona neden olur. Birçok çalışma migren hastalarının düşük magnezyuma sahip olduğunu göstermektedir. Doktorunuza bu konuda danışıp siz de böyle bir eksikliğin olup olmadığını sorgulatabilirsiniz'diye konuştu. (HABER MERKEZİ)




