Antalya’da 53 yıldır kalaycılık mesleğini sürdüren 60 yaşındaki Mustafa Kasapkara, mesleğinin son demlerini yaşadığını ve kalaycılığın artık neredeyse unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. Kasapkara, “Kalaycılık artık bitme noktasına geldi, kimse bu işi yapmak istemiyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eskiye olan ilgi de azaldı” diye konuştu.
KALAYCILIKTA İŞ GÜCÜ SORUNU
Bir zamanlar her evde bulunan bakır eşyaların yerini, günümüzde modern malzemeler alırken kalaycılık mesleği de giderek kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Antalya’da yaşayan ve babasından öğrendiği mesleği 53 yıldır devam ettiren Mustafa Kasapkara, “Babamdan öğrendim, o da bu işi Yahudi bir ustadan öğrenmiş. O zamanlar herkesin evinde bakır tencere, tava, mangal vardı. Kalaycılık o zamanlar çok prestijli bir meslekti ve ustalar parmakla gösterilirdi ama şu an durum farklı, kalaycılığa olan ilgi çok azaldı” dedi.
OĞULLARIYLA BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
Kalaycılık mesleğini sürdüren ve bakır eşyaların tamiri ve yenilenmesi işini yapan Kasapkara, “Biz de oğullarım ile birlikte bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Antalya’daki oteller ve restoranlardan gelen siparişler doğrultusunda kalaylama, imalat ve tamirat işleri yapıyoruz ancak bu işin geleceği hakkında endişelerim var. Çünkü her geçen gün bu mesleği yapan insan sayısı azalıyor ve yeni yetişen ustalar yok” şeklinde konuştu.
Kalaycılıkla ilgilenenlerin sayısının giderek azaldığına dikkat çeken Kasapkara, şunları söyledi: “Mesleğimiz eskiden çok rağbet görürdü ama şimdilerde gençler bu mesleği seçmiyor. Meslek gittikçe unutuluyor. Hatta, kalaycılık yapan eleman bulmakta büyük zorluk yaşıyoruz. Ne yazık ki bu işi öğrenmek isteyen yok. Biz de oğullarımı, bu sanatın incelikleriyle büyüttük ama yine de yeterli ilgi yok.”
Mustafa Kasapkara'nın oğlu Emrah Kasapkara, “27 yaşındayım. Babamın yanında çocukluğumdan beri çalışıyorum. Babam bize bu mesleği öğretti ve biz de onun yolundan gittik. Kalaylama işlemi oldukça detaylı bir süreç; önce asitleme, ardından kumlama ve son olarak kalaylama yapıyoruz. Eğer müşteri dışını parlatmak istiyorsa dış yüzeyini de makinada parlatıyoruz” dedi.
Diğer oğlu Ekrem Kasapkara ise, “24 yıldır bu mesleği yapıyorum. Dedemden babama, babamdan da bizlere aktarılan bir sanat. Eski bakır eşyalar buraya geliyor ve biz onları kalaylayarak sanki sıfır gibi yenilenmiş halde teslim ediyoruz. Bu iş, biraz da nostaljik bir değer taşıyor” şeklinde konuştu.
KALAYCILIK ARTIK DAHA ÇOK OTELLERDE KULLANILIYOR
Kalaycılığın artık daha çok oteller ve restoranlar gibi özel alanlarda tercih edilmeye başlandığını vurgulayan Mustafa Kasapkara, “Oteller Türk mutfağını sergileyebilmek adına bizden malzemeler alıyorlar. Bizim yaptığımız bakır ürünler, otellerde sunum tabakları, kebap ocakları gibi ürünlerde kullanılıyor. Bu mesleği ayakta tutan oteller ve restoranlar diyebiliriz ama bu da kalıcı değil, zamanla bu meslek tamamen yok olabilir” dedi.
GELECEĞE DAİR ENDİŞELER
Kasapkara, kalaycılığın unutulmak üzere olan bir meslek olduğunu ve bu geleneği yaşatmak için çaba gösterdiklerini söylerken meslekle ilgilenenlerin çok azaldığını ve bu geleneksel sanatın geleceği konusunda karamsar olduklarını belirtti.