Müze Çalışma Grubu tarafından Antalya Arkeoloji Müzesi önünde yapılan açıklamayı, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gül Işın okudu.
‘KÜLTÜREL MİRASIMIZI YOK ETMEK İSTEMİYORUZ’
Prof. Dr. Gül Işın, “Bugün burada, Antalya Arkeoloji Müzesi binamızın yıkım kararını durdurmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu bina sadece bir yapının ötesinde, kültürel mirasımızın somut bir parçasıdır ve bu nedenle yıkılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Onun yerine, bu değerli yapının özgün mimari özellikleri korunarak, gerekli tüm restorasyon ve güçlendirme işlemlerinin yapılmasını talep ediyoruz. Hem Antalya hem de Türkiye için büyük öneme sahip bu tarihi eserin yok edilmesine izin vermemeliyiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 20 Mart 2025 tarihinde müzenin yıkılacağını duyurduğunu hatırlatan Işın, “Bakanlık, müzenin yıkılma gerekçesi olarak binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ve yapının artan depolama ihtiyacını karşılayamadığını açıkladı. Ancak biz, bu binanın sadece bir depo alanı değil, mimarlık tarihi açısından da çok önemli ve eşsiz bir eser olduğunu düşünüyoruz. Bu yapı, sıradan bir bina değil, Türkiye’nin mimarlık tarihine damga vurmuş bir proje ve bu nedenle yıkılması, sadece fiziki bir yapının yok edilmesi anlamına gelmez; aynı zamanda kültürel belleğimizin de zarar görmesi demektir” diye konuştu.
ÖDÜLLÜ MİMARİ ESERİN ÖNEMİ
1988 yılında Avrupa Konseyi tarafından “Yılın Müzesi özel ödülü” verilen müzenin, Akdeniz ve organik mimari üsluplarının seçkin bir örneği olduğunu söyleyen Işın, “Antalya Arkeoloji Müzesi, geleneksel Akdeniz mimarisinin avlulu yapısını ve doğal ışıkla havalandırmayı başarılı bir şekilde harmanlayan çok özel bir yapıdır. Bu mimari yaklaşımı modern çizgilerle bütünleştiren bina, sadece müze olarak değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel faaliyetlerin sürdürüldüğü canlı bir merkezdir. İçinde bulunan kütüphane, konferans salonu, amfi tiyatro ve bahçe gibi alanlar, müzeyi ziyaret edenlerin ve Antalya halkının sosyalleşebileceği, bilgi ve kültür alışverişi yapabileceği eşsiz mekânlar sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
KORUMA BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Binanın korunması için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurduklarını ancak talebin reddedildiğini dile getiren Işın, “Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yaptığımız başvuruda, binanın özgün yapısına zarar vermeden restorasyon yapılması için onay talep ettik. Ancak maalesef bu başvurumuz, binaya zaman içinde yapılan bazı eklemeler ve değişiklikler gerekçe gösterilerek reddedildi. Biz bu kararın eksik ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle konuyu Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na taşıdık ve itiraz ettik. Ancak henüz yüksek kurulun bu önemli meseleyle ilgili nihai kararını duymuş değiliz. Umarız ki doğru ve adil bir karar verilir” dedi.
YIKIM VE TAŞINMA İHALESİ YAPILDI
Yıkım ve taşınma ihalesinin 5 Haziran’da yapıldığını, müze personeline taşınma takviminin bildirildiğini ve müzenin 7 Temmuz’dan itibaren ziyarete kapatılacağını öğrendiklerini anlatan Işın, “Tüm bu hukuki süreçler devam ederken, bir yandan da müzenin taşınması ve yıkımı için ihale yapılması bizlerde büyük bir şaşkınlık ve kaygı yaratmıştır. Müze personeline taşınma planları hakkında bilgi verilmiş ve müzenin 7 Temmuz itibarıyla kapatılacağı duyurulmuştur. Bu durum, Yüksek Kurul’un ve yetkililerin binanın kültürel ve tarihi değerini yeterince dikkate almadıkları ve aceleci davrandıkları endişelerini doğurmaktadır. Böyle bir aceleci yaklaşım kabul edilemez ve tüm Antalya halkı bu sürecin durdurulmasını talep etmektedir” diye konuştu.
BAKANLIĞA ÇAĞRI!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na seslenen Işın, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı yıkım kararını derhal ertelemeye, bu konuda tüm uzmanların katılacağı kapsamlı bir çalıştay düzenlemeye ve ortak akılla bir çözüm üretmeye davet ediyoruz. Antalya Arkeoloji Müzesi, sadece bir bina değil, geçmişimizle bağımızdır. Bu nedenle, yıkılarak yok etmek yerine, artan depolama ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, binanın özgün mimari değerleri korunarak restore edilmesini istiyoruz. Antalya halkının da müzesine sahip çıkarak, bu yıkım kararının durdurulacağına yürekten inanıyoruz” dedi.