Vatandaşlar iftar ve sahur sofraları için çıktıkları alışverişten elleri boş dönüyor. Dar gelirli vatandaşlar eski fiyatları arıyor. Ramazan’da en çok tercih edilen birçok ürün yıldan yıla zamlandı. Birkaç yıl önce çift haneli rakamlarla satılan birçok ürün artık üç haneli fiyatlarla alıcısını bekliyor. Eski fiyatlarla bugünün fiyatları arasında uçurum var. Özellikle sahurlarda kahvaltılık ürünler sıklıkla tercih ediliyor. Yumurta, zeytin, peynir, tahin, ekmek, reçel gibi birçok kahvaltılık ürüne gelen zamlar vatandaşı mağdur ederken, sofraların kurulma maliyetini yüzde 600’e varan oranlarda artırdı.

SAHUR VE İFTARLIKLARDA AFAKİ ZAMLAR
2022 yılında 20 TL olan pirincin kilogram fiyatı, 4 yılda yüzde 650 zamlanarak 150 TL’ye çıktı. Mercimekte de tablo aynı. 2022 yılında 30 TL olan mercimek, bugün yüzde 440’ın üzerinde zamlanarak 160 liranın üzerine çıktı.

Sahurların vazgeçilmezi peynir de aynı durumda. Peynir 2022 yılında 90 TL’ye satışa sunulurken, şimdi yüzde 376 zamlanarak 430 TL’ye çıktı.

Kaşar peyniri 2022 yılında 98 TL iken bugün 469 TL oldu. Kaşara 4 yılda gelen zam miktarı yüzde 378 olurken, aynı durum kaşarın hammaddesi olan süt için de geçerli. 2022 yılında satılan 5 litrelik çiğ süt 54 TL’ye alıcı bulurken, bugün 5 litrelik süt 265 TL’ye satılıyor. Dört yılda süte gelen zam ise yüzde 390.
Aynı durum iftar sofraları için kullanılan malzemeler için de geçerli. Zira bulgurun kilogram fiyatı 2022’de 17 TL iken 2026 yılında yüzde 253 zamlanarak 60 TL’ye, nohut fiyatı da 36 TL iken yüzde 400 zamlanarak 180 TL’ye çıktı.

Ramazan aylarında vatandaşın daha çok tüketmek istediği kırmızı et de zamlarla dudak uçuklatıyor. Kırmızı ete gelen zamların diğer gıda ürünlerine göre daha düşük olması dikkatlerden kaçmazken, 2022 yılında 280 TL’ye satılan dana kıyma bu sene 1090 liraya tezgâhlardaki yerini aldı. 4 yılda yüzde 282 zam alan kıyma; nohut, pirinç, bulgur ve süt gibi gıda maddelerine göre daha az zamlandı.

Tavuk ürünleri de zam oranlarıyla dikkat çekiyor. 2022 yılında 50 TL olan bütün tavuk bugün 140 TL’ye, 65 TL olan tavuk kanat ise 250 TL’ye satılıyor. Bütün tavuk yüzde 190 zamlanırken, kanat yüzde 285 oranında zam aldı.

EMEKLİDEN SERZENİŞ
Söz konusu fiyatlarla emeklilerin alışveriş yapmasının mümkün olmadığını ifade eden Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu, emekli maaşlarının ve bayram ikramiyelerinin yetersizliğinden dert yandı. Torosoğlu, mevcut ikramiye tutarlarının emeklilerin beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Torosoğlu, “Bayram ikramiyeleri 4 bin liradır. İktidarın bunu 5 bin liraya çıkaracağı söyleniyor. Bu tutarlarda ikramiye olmaz. Olsa olsa emekliyi gözden çıkarmanın tescili olur” dedi. Sendika olarak taleplerinin net olduğunu vurgulayan Torosoğlu, “Herkese eşit ve gerçekten ikramiye olabilecek bir ödeme istiyoruz. Kısaca tüm emeklilere en az bir asgari ücret düzeyinde bayram ikramiyesi verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA AÇIKLAYAMIYORSUNUZ’
Kasapların sattığı etin fiyatı hakkında da bilgi veren Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu ile Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı ise, şunları kaydetti: “Zaten kasaplar keyfi olarak fiyat artıramaz. Kasaplar odalara bağlı esnaflardır. Kaça aldıklarını, kaça sattıklarını zaten bildirirler. Çok afaki fiyatlar koyamazlar. Rakamlarını da vereyim: Bugün etin kilosunu kasaplar 600 lira bandında alıyor. Yüzde 50–55 arasında kemik, yağ, sinir gibi fire verir. Yani etin kilogram maliyeti yaklaşık 900 liraya gelir. Esnaf bu eti kaça satacak, bunu vatandaşa açıklayamıyorsunuz.”

MADALYA MI TAKTILAR?
“Kırmızı ete bir senedir zam gelmiyordu. Aylık 10 lira gelseydi bir senede 120 lira ederdi. 150 TL birden zam gelince fiyat afaki oldu, vatandaş tepki gösterdi. Ete 1 yıl boyunca zam gelmedi. Kimse besiciye ya da kasaba madalya taktı mı? Memnuniyet duyuldu mu, tebrik edildi mi? Tabii ki hayır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zafer Güvenç