Almanya’dan İstanbul’a tatil için gelen Böcek ailesi Ortaköy’de midye, sucuk, kokoreç ve tavuk tantuni yedikten sonra gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılmış, aileden 6 yaşındaki Kadir, 3 yaşındaki Masal ve anne Çiğdem Böcek (27) hayatını kaybetmişti. Entübe edilen baba Servet Böcek’in (32) ise durumu hâlâ kritik. Servet Böcek, entübe edilmeden önce Ortaköy Camisi yanındaki seyyar satıcıdan midye aldıklarını, sonra da kumpircilerin olduğu cadde üzerindeki bir işletmede kokoreç yediklerini anlatmıştı.
Konu ile ilgili Ekspres’e konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu bu tarz tehlikelerden nasıl korunulması gerektiğini anlattı. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, tavuk ve kırmızı et ile yapılan ve Türk halkının ilk sıralarında yer alan sokak lezzetlerindeki büyük tehlikeyi Ekspres’e anlattı.
ÇAPRAZ BULAŞMA RİSKİ
Et ürünlerinde çapraz bulaşma vakasının ölümcül sonuçlara sebebiyet verecek bir hata olduğunu, bunun da sıklıkla yaşandığını ifade eden Başkan Manavoğlu, “Et ürünlerinde çapraz bulaşmanın önüne geçilmesi gerekiyor. Çapraz bulaşma dediğimiz şey ise aldığınız çiğ et ürününün diğer ürünlerle temas etmesi sonucunda o çiğ et ürünü üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaların diğer ürünlere de ulaşması durumudur. Bunun engellenmesi gerekiyor. Dolabınıza bir et ürünü koyduğunuzda bu ürünün suyunun akıp başka bir gıda maddesine temas etmemesine ya da başka gıda maddelerine direkt temas etmemesine özen göstermelisiniz” dedi.
‘UZAK DURUN’
Söz konusu hatanın döner satan işletmelerde sıklıkla yapıldığını ifade eden Başkan Manavoğlu, “Çok yerde karşımıza çıkıyor. Özellikle fast food zincirlerinde pişmiş tavuk dönerin üzerine çiğ tavuk eti asılıyor. Bu da ‘işletmemizin sattığı et çok tüketiliyor’ algısı ile reklam amaçlı olarak bir de yayınlanıp ilan ediliyor. Ancak vatandaş bilmeli ki, reklamı yapılmakta olan bu durum çok büyük bir yanlıştır. Burada çapraz bulaşma oluşabilir. Vatandaşlarımıza uyarımız, pişmiş dönerin üzerine çiğ et koyan ve bu tarz işlemleri sürekli olarak yapan işletmelerden kesinlikle uzak durmalarıdır” diye konuştu.
HAYATİ ÖNEME SAHİP BİR YANLIŞ
Döner satan işletmelere de uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Bu noktada döner satanların yapması gereken çok nettir. İşletmedeki dönerin pişen kısmı tamamı ile çubuktan kesilerek ayrıştırılmalı, pişmiş halde kesilen döner tamamen alındıktan sonra sıfırdan yeni döner takılmalıdır. Yeni bir döner bloğu takılması gerekirken, yeni blok ziyan olmasın diye pişmiş dönerin üzerine birkaç parça çiğ ekleme yapılması hayati derecede önemli bir yanlıştır” dedi.




