Eğitim-öğretim dönemi bu hafta sonu itibarıyla sona erdi. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında başlayan maraton, yaklaşık 10 aylık sürenin ardından sonlandı. Ancak ilkokuldan lise çağına kadar okullarda eğitim gören çocukların problemleri bir türlü çözülemedi. Bu problemlerin başında ise ekonomik sebeplerden kaynaklanan sorunlar geliyor.
VAAT YERİNE GETİRİLMEDİ
Zira açlık sınırının asgari ücretin yaklaşık 3 bin lira üzerine çıkmasıyla, minik öğrenciler yeterince beslenemeyerek eğitimlerine devam etmeye çalıştılar. 2023 yılında, seçimlerden önce iktidar kanadının vaat ettiği “devlet okullarında en az bir öğün ücretsiz yemek” sözü bu yıl da yerine getirilmedi. Açlık sınırı ile mücadele eden Türkiye’deki öğrenciler, bu sebeple çoğu kez ya aç şekilde okula gitti ya da alması gereken miktarın altında beslenerek ders görmek zorunda kaldı.
ANAYASAL HAKTIR
Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, öğrencilerin ekonomik sebeplerle yeterli ve dengeli beslenemediğini, bunun başta eğitimde eşitliğin sağlanması olmak üzere çocukların dinlediklerini tam anlamıyla kavrayıp yorumlamasında da birçok sorunu beraberinde getirdiğini ifade etti. Başkan Tülin Koç, “Çocuklarımız okula sabah kahvaltısı yapmadan geliyor. Okullarda ücretsiz öğle yemeği olmadığı için de aç karnına ders dinlemek zorunda kalıyorlar. Bu koşullar altında hangi çocuk eşit bir eğitim alabilir? Kamusal eğitimin bir parçası olarak her öğrenciye ücretsiz öğle yemeği sağlanmalıdır. Uzun süredir yaptığımız çağrımızı yineliyoruz: Kamusal eğitimde ücretsiz yemek uygulaması hayata geçirilmelidir. Bu anayasal bir haktır” dedi.
ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Bazı okullarda çocukların beslenme saatini boş geçirdiğini ifade eden Başkan Tülin Koç, “Öğrencilerin çoğunun çantasında ya sadece bir dilim ekmek ya da hiçbir şey yok. Bu tablo bizleri derinden yaralıyor. Devletin sorumluluğu sadece bina açmak değil, çocuklara insanca bir eğitim ortamı sunmaktır. Öğle yemeği hizmeti, bir lütuf değil, anayasal bir hak olarak sunulmalıdır. Eğitim sistemindeki aksaklıkların çözümü, çocuklarımızın karnını doyurmakla başlamalıdır. Umarız yeni dönemde bu haklı çağrımız karşılık bulur” diye konuştu.