ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Selim Çelik'in haberine göre, Zeytinin hasat mevsiminin geldiği şu günlerde artan enflasyon ve değişen iklim şartları her kesimi olduğu gibi zeytin üreticisini de etkiledi. Türkiye’nin zeytin üretimi konusunda önemli illeri arasında yer alan Antalya’da da durum farklı değil. Zeytin üreticileri, artan enflasyon sebebiyle maliyetlerinin çok yükseldiğini ifade ederek, iklim değişikliği sebebiyle de ürün verimlerinin yer yer yüzde 50’lere varan düşüşler gösterdiğini ifade ettiler. Konu ile alakalı konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Grup Meslek Komitesi Üyesi ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, artan maliyetlerin yanında zeytin fiyatlarının normal olduğunu söyledi. Tan, iklimsel etkilerle zeytindeki rekolte düşüşüne de dikkat çekti.
‘YOK YILI’ ARTIK ‘AZ YILI’
Zafer Tan, “Eskiden zeytinde ‘yok yılı’ dediğimiz, ürün alınmayan ağaçların meyve vermediği dönemler oluyordu. Bu periyodik olarak yaşanan bir süreçti, periyodisitesi bozuk olan ‘var yılı-yok yılı’ adı altında bir süreçten geçiyorduk. Ancak şu anda özellikle Gemlik cinsi zeytinde periyodite bozuk değil; ağaç her yıl çalışıyor, yani meyve veriyor. Ancak burada meyve verim oranı düşüyor. Yani ‘yok yılı’nın adı tamamen vermeme dönemi değil de az verme dönemi olarak değişti diyebiliriz,” dedi.
VERİM YARI YARIYA DÜŞTÜ
“Bu sene ağaçlarda geçen senenin verimine kıyaslarsak yüzde 50’ye varan azalmalar söz konusu, yüzde 50’ye varan oranlarda rekolte düşüşü söz konusu,” diyen Zafer Tan, “Zeytin çok su istemez ancak meyvenin oluşacağı dönemde yağmuru sever. Ancak çiçek döneminde bu sene bir çöl tozu geldi, bunun yanında çok erken bir don ile karşı karşıya kaldık. Bu sebeplerle bu yıl zeytindeki verim düşüklüğü meydana geldi,” diye konuştu.

İŞÇİ MALİYETLERİ 2’YE KATLADI
İşçiye ödenen meblağın çok arttığını ifade eden Zafer Tan, “Geçtiğimiz yıl kadın işçinin günlük fiyatı 800 lira bandındaydı. Bugün böyle bir iş için çalışmak isteyen işçinin fiyatı en az 1.250 lira ki 1.250 liraya da çok kolay bulunamıyor. Ortalama 1.500 liraya işçi bulabiliyoruz. Bir işçinin gün boyunca toplayacağı zeytin maksimum 45-50 kilogramdır. Dolayısıyla maliyete direkt etki söz konusu. İşçinin geçen yıla göre maliyeti üreticiye yüzde 100’ün üzerinde arttı. Çünkü bahsettiğimiz yevmiye fiyatının yanında nakliye ücreti, işçilerin gıda masrafı gibi ek kalemler de söz konusu oluyor. Hal böyle olunca geçen sene 800 liraya çalışan bir işçinin bu sene üreticiye maliyeti 1.700 liralara kadar çıkıyor, yani maliyetlerde yüzde 100’ün üzerinde bir artış söz konusu,” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR NORMAL
Maliyet artışlarının da hesaba katıldığı zaman zeytin fiyatlarının oldukça normal seyrettiğini söyleyen Tan, sözlerini, “Pazarlarda zeytinin 100 liradan başlayıp 150 liraya kadar alıcı bulduğunu söyleyen Zafer Tan, fiyatlar ile alakalı da değerlendirmelerde bulundu. Bu fiyatlar gayet normal. Marketlerde zeytin fiyatları 300 liradan başlıyor zaten. Firmaların uyguladığı zeytin alım fiyatı 140 liranın altında değil. Tabii ki cinsine ve çeşidine göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor,” ifadeleri ile sonlandırdı.




