ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, basın ve ifade özgürlüğü bakımından 2025 yılının ilk ayında arka arkaya yaşanan olumsuz gelişmelere karşı bir açıklama yaptı. Açıklamada “Basın ve ifade özgürlüğü vazgeçilmez bir haktır” denildi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) 2025 yılının ilk ayında basın yayın kuruluşları ve temsilcilerine yönelik giderek artan baskılar karşısında basın açıklamasında bulundu.
AGC Yönetim Kurulu, basın çalışanlarına yönelik artan baskılara dikkat çekerek son dönemlerde yazar, akademisyen ve gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamaların sıklaştığını belirtti. Ayrıca, adli ve idari soruşturma açılamayan durumlarda sosyal medya üzerinden linç kampanyalarının düzenlendiğini ifade etti.
AGC'DEN BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SERT ELEŞTİRİ
Açıklamada, “Geride bıraktığımız 2024 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi gazetecilik faaliyetlerinin başka suçlarla ilişkilendirilmesi neticesinde gazetecilerin gözaltına alındıklarını, tutuklandıklarını gördük. 2025 yılının da geride bıraktığımız yıldan farksız olmayacağı görülmektedir. Elbette yasalar karşısında hiç kimse dokunulmaz değildir. Yasalarla sınırları çizilmiş zorunlu haller dışında düşünce ve ifade suçlarıyla ilgili adli süreçlerin gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulmadan yürütülmesi esastır” denildi.
Ocak ayı sonlarında Halk TV çalışanlarının, bir bilirkişi ile yapılan görüşmenin yayınlanmasının ardından gözaltına alınmasının, basın özgürlüğünü sınırlayan bir uygulama olduğu belirtilen açıklamada “Ocak ayı sonlarında gazetecilik faaliyeti kapsamında bir bilirkişi ile yapılan görüşmenin Halk TV’de yayınlanması sebebiyle kanal çalışanlarının önce gözaltına alınmaları, Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın yargılamasının tutuklu sürecek olması basın özgürlüğünü sınırlayan, hak ihlalleri doğuran uygulamalardan biridir. Adli süreçlerin yanında basın ve ifade özgürlüğünü sınırlayan, gazetecileri hedef gösteren, hoşgörü ikliminden uzaklaşılan uygulamalar sadece bürokrasi ve siyasi iktidar ile sınırlı olmayıp muhalefet yapan siyasi parti çevrelerinde de görülmektedir. İstanbul ve Ankara dışında Antalya’da da basın çalışanları sıkıntılar yaşamaktadır. Ocak ayının son haftalarında bir siyasi parti il başkanının yapılan haberlerden duyduğu rahatsızlığı ifade ederken basın mesleğine sınır koyan, basına had bildiren, gazeteciyi ve çalıştığı kurumu hedef gösteren değerlendirmeler yapması kabul edilemez niteliktedir. Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde bir belediye başkanının basın toplantısı davetini bir iki ajans ile sınırlaması basının bilgi alma, toplumu bilgilendirme ve denetleme görevine engel teşkil etmektedir” denildi.
AGC: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ
Açıklamada ayrıca, Antalya'da bir siyasi parti il başkanının, yapılan haberlerden rahatsızlık duyarak gazetecilere yönelik sınırlayıcı yorumlar yapmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Belediye başkanlarının basın toplantısı davetlerini sınırlamalarının da basının bilgi alma, toplumu bilgilendirme ve denetleme görevine engel teşkil ettiği ifade edildi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve gazetecilerin mesleklerini kamu yararına özgürce yapabilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirttikleri açıklamada, “Geçtiğimiz hafta Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, belediye meclis toplantısı bitiminde ‘Abi…’ diyerek başladığı konuşmasında ilçede yayın yapan Toros gazetesinin imtiyaz sahibi Erkin Özgünsür’ü hedef alması, ilçeyi terk etmesini istemesi hadsizlik örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Antalya Gazeteciler Cemiyeti üyesi de olan Özgünsür’ün Sayıştay raporuna da giren belediyenin ihale yapılacak işleri bölüp parçalamak suretiyle ihaleden kaçmasını gündeme getirmesi kabahat olmuş, ‘İlçeyi terk et’ aşamasına getirilmiştir. Bu tavrı kınıyor, bir an önce yapılan hatadan geri dönülmesini bekliyoruz. Gazetecileri hedef alan, toplumun önüne atan belediye başkanları, siyasetçiler ve bürokratlar bilmelidir ki özgür basının varlığı tüm toplum kesimleri için gerekli ve vazgeçilmezdir. Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilerin mesleklerini kamu yararına özgürce yapabilmesi için mücadelemizi kararlıkla sürdüreceğimizi ilan ediyor, meslektaşlarımız ile her anlamda dayanışma içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Meslektaşlarımız ile her anlamda dayanışma içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz” sözlerine yer verdi.