Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ilçenin Türkiye’de tropikal meyve üretiminde öncü konumda olduğunu belirterek, “Bölgemizde özellikle tropikal iklimin olduğu yer Alanya. Hem toprak yapısı hem iklim hem de topografik yapı buna uygun. Mikroklima sayesinde neredeyse tüm tropikal ürünler yetiştirilebiliyor” ifadelerini kullandı.
Göktepe, 2019 yılından bu yana alternatif ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimini desteklediklerini belirterek, “Üreticiye ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için farklı arayışlara girdik. Bu ivmeyi Tropikal Ürünler Festivalleri ile taçlandırdık. Dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz festival, üretici, tüccar ve ihracatçıyı bir araya getirecek” diye konuştu.
38 ÇEŞİT TROPİKAL ÜRÜN YETİŞİYOR
Alanya’da tropikal meyve üretiminde önemli bir çeşitlilik bulunduğunu belirten Göktepe, “Bölge koşullarına uyum sağlamış 38 çeşit tropikal ürünümüz var. Bunlardan 14’ü ekonomik anlamda üretimi yapılan türler. Her yıl bu sayıya yeni ürünler ekliyoruz” dedi.

MUZUN HİKAYESİ 1930’LARA UZANIYOR
Türkiye’nin tropikal meyvelerle ilk tanıştığı ürünün muz olduğunu anlatan Göktepe, muz üretiminin Alanya’da 1930’lu yıllarda başladığını söyledi.
“Mısır’dan gelen ilk muz fideleri Oba Mahallesi’nde dikildi. Başlangıçta süs bitkisi olarak getirilen muz zamanla bir sektör haline geldi. Bugün 12 bin 500 dekarı örtü altı, 9 bin 500 dekarı açık olmak üzere 22 bin dekarlık alanda üretim yapılıyor” diyen Göktepe, muzun hem istihdam hem de döviz tasarrufu açısından önemli katkı sağladığını ifade etti.
“Ülkemizin yıllık muz ihtiyacı yaklaşık 1 milyon ton. Bunun 900 bin tonunu yerli üretimle karşılıyoruz. Bu da ciddi bir ithalatı önlüyor” dedi.
AVOKADO İKİNCİ SIRADA
Göktepe, muzun ardından bölgede en çok yetiştirilen tropikal ürünün avokado olduğunu belirterek, “İlk dikimler 1946 yılında yapılmış. Önceleri peyzaj bitkisi olarak görülüyordu ama 2010’lardan itibaren ticari değeri fark edildi. Üreticilerimiz sayesinde bugün avokadoyu bilmeyen kalmadı” dedi.

‘TROPİK MEYVELER SU KATİLİ DEĞİL’
Tropikal meyvelerin su tüketimiyle ilgili eleştirilere de değinen Göktepe, bu ürünlerin “çok su isteyen” ürünler olarak görülmesinin doğru olmadığını söyledi.
“Örtü altı muzda yaz aylarında dekara dört ton su gerekir. Avokado ise haftada iki defa sulama ile yeterli verim alınır. Su tüketimi papaya, ejder meyvesi, mango ve avokado gibi ürünlerde çok düşüktür” dedi.
Göktepe, ”Tropikal ürünler su katleden değil, tam tersine bölgesine uygun, katma değeri yüksek ürünlerdir” diye konuştu.
‘HASAT DÖNEMİNDE İTHALAT KISITLANMALI’
Muz hasadının başladığı bu günlerde üreticilerin korunması gerektiğini vurgulayan Göktepe, ilgili bakanlıklara çağrıda bulundu:
“Hasat dönemlerinde ithalata kota getirilmeli ya da tamamen durdurulmalı. Çünkü biz güvenilir, kalıntısız ürünler yetiştiriyoruz. Ancak ithal ürünler piyasada daha yüksek fiyata satıldığı halde tercih edilebiliyor. Üreticinin ayakta kalabilmesi, tarımın sürdürülebilirliği için yerli üretici mutlaka desteklenmeli.”
Göktepe, sadece muzda değil, “tencereye giren” tüm tarımsal ürünlerde doğrudan gelir desteğinin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.





