Türkiye’de artan enflasyon hem üreticiyi hem tüketiciyi hem de satıcıyı derinden sarsmaya devam ediyor. Enflasyonun en sert vurduğu kesim olan emekliler, günlük gıda ihtiyaçlarını bile karşılarken ciddi zorluklar yaşarken, bayram ve tatil gibi özel günlerde ise kara kara düşünmeye başlıyor. 14 bin 469 TL olan emekli maaşı bırakın bayram masraflarını, günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmiyor.

İşte tam da bu yüzden, bayramlarda dar gelirli emekliler harcayabilsin diye verilen bayram ikramiyesinin de pek bir anlamı kalmadı. Çünkü bayram ikramiyesi, ancak bayram boyunca yapılacak seyahatlerde yol masrafını karşılayabiliyor.

YÜZDE 75’İ SADECE BİLETE
Bayramdan önce Antalya’dan İstanbul, Gaziantep, Sivas gibi şehirlere gitmek isteyen bir vatandaş, gidiş-dönüş biletini en az 3 bin liradan bulabiliyor. Bayramdan hemen önce aldığı biletle memleketine giden ve bayramdan sonraki hafta geri dönmek isteyen bir vatandaş, ortalama 3 bin lira harcamak zorunda kalıyor.

Özellikle emekliler için bu meblağ büyük bir külfet demek. Çünkü yıl boyunca ay sonunu zor getiren ve birikim yapamayan emekli, bayram ikramiyesiyle torunlarına harçlık vermek, kurban kesmek ya da şeker, lokum, kolonya gibi ikramlar almak istese de bunu başaramıyor. Çünkü verilen bayram ikramiyesinin yüzde 75’inden fazlası sadece yol masrafına gidiyor.

İKRAMİYE OTOMOBİLE YETMİYOR
Emekli olan kişinin ortalama bir arabası olduğunu düşündüğümüzde ise tablo daha da çarpıcı bir hal alıyor. Ortalama bir araba kilometrede 6 litre yakıt tükettiği varsayılırsa, bir kişinin Antalya’dan İstanbul’a gidip geldiğinde sadece yakıt masrafı 4 bin 200 liranın üzerinde oluyor. Bu da 4 bin lira olan bayram ikramiyesinin sadece yakıt parasına bile yetmeyeceği anlamına geliyor. Yollardaki ücretli geçişler de hesaba katıldığında durum daha da vahimleşiyor.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER