HANGİ FİRMALARIN BORCU ÜSTLENİLDİ
Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik kapsamında, bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı’nın ne kadar borç üstlenimi taahhüdünde bulunduğu konusunda bilgi isteyen Budak, “Hazine’nin borç üstlenimi taahhüdünde bulunduğu projeler hangileridir ve tutarları ne kadardır? Bu projeler için ayrı ayrı verilen taahhütlerin tutarı ne kadardır? Hazine’nin üstlenme taahhüdünde bulunduğu borçların ne kadarı iç borç, ne kadarı dış borçtur?” diye sordu.
HAZİNE KİMLERİN BORCUNU ÖDEDİ
Hazine’nin borç üstlenimleri kapsamında ödeme yapıp yapmadığı konusunda da bilgi isteyen Budak, şöyle devam etti:
“Hazine Müsteşarlığı, borç üstlenim işlemleri kapsamında “Devlet dış borç kaydı” oluşturmuş ve ödeme yapmış mıdır? Ne kadar devlet dış borç kaydı oluşturulmuş ve ne kadar ödeme yapılmıştır? Söz konusu ödemeler, hangi projelere ilişkindir? Hazine alacağının takip ve tahsili için hangi işlemler yürütülmüş, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
100 MİLYAR DOLARLIK BORÇ HALKTAN NEDEN GİZLENİYOR
Hazine Müsteşarlığı’nın borç üstlenim işlemleri ile ilgili kamuoyuna bilgi verilmemesinin gerekçesi nedir?
Yurttaşlara, Hazine ya da ilgili kamu idareleri üzerinden sırtına yüklenme ihtimali bulunan bu borçlarla ilgili bilgi verilmesi sağlanacak mıdır? Şeffaf, hesap veren yönetim anlayışı, Hazine’nin 100 milyar dolara ulaştığı hesaplanan borç üstlenim anlaşmaları içinde geçerli kılınacak mıdır?”





