Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Başkanı Kaan Taşer, aile hekimliği sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla SES Antalya Şube binasında basın açıklaması yaptı. Taşer, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) görev yapan sağlık emekçilerinin her geçen gün daha ağır koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi.

ASM’lerde hekim, ebe, hemşire ve diğer sağlık emekçilerinin sorunlarının 2025 yılının son ayında da artarak devam ettiğini belirten Taşer, “Tükenen aile sağlığı çalışanları, sağlığı yönetemeyenlere sesleniyor. Haklarımız için buradayız, vazgeçmiyoruz. Hem sağlık emekçileri hem de hizmet alan halkımız açısından durum her geçen gün daha da vahim hale geliyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin niteliği hızla geriliyor” diye konuştu.

‘İŞ BIRAKMALAR GÖRMEZDEN GELİNDİ’
Sorunların çözümü için defalarca çağrıda bulunduklarını vurgulayan Taşer, “Sesimizi duyurmak ve çözüm üretilmesini sağlamak amacıyla istemeden dört kez 14 gün iş bırakmak zorunda kaldık. Ancak Sağlık Bakanlığı taleplerimizi dikkate almak yerine cezalarla ve performans adı altında yapılan ücret kesintileriyle yanıt verdi. Bu tutum, mevcut sağlık sisteminin yönetilemediğinin açık göstergesidir” ifadelerini kullandı

‘BU DÜZENLEME BİR EZİYET YÖNETMELİĞİDİR’
30 Ekim 2024’te yayımlanan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ni eleştiren Taşer, “Performansa dayalı ödeme sistemiyle iş güvencesini ortadan kaldıran, ASM’leri çağrı merkezine dönüştüren bu düzenleme hem sağlık emekçilerine hem de topluma zarar veriyor. Bu nedenle biz buna ‘Eziyet Yönetmeliği’ diyoruz” dedi.

Aşı, bebek ve gebe izlemeleri, kronik hastalık takibi, başvuru ve reçete sayıları ile memnuniyet anketleri gibi çok sayıda kriterle değerlendirildiklerini dile getiren Taşer, “Ücretimizin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan performans ödemesi fiilen bir ücretlendirme değil, sistematik bir ücret kesintisi mekanizmasına dönüşmüş durumda” diye konuştu.

‘KESİLEN PARALAR NEREYE HARCANDI?’
Ebe ve hemşirelerin ciddi gelir kaybı yaşadığını belirten Taşer, “‘Tavan ödemeye takıldı’ denilerek, bordro verileri gizlenerek yüz milyonlarca liralık kesinti yapıldı. Buradan Sağlık Bakanı’na soruyoruz: Son bir yılda sağlık emekçilerinin ücretlerinden kesilen bu paralar nereye harcandı?” ifadelerini kullandı.

DONANIM VE AŞI EKSİKLİĞİ VURGUSU
Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine ayrılan sürenin arttığı yönündeki açıklamalarını da eleştiren Taşer, “Hekim sayısı artmadan muayene sayıları artıyorsa, hastaya ayrılan sürenin artması mümkün değildir. Bağışıklama eğitimleri veriliyor ancak aşı takip sistemi donanımı, aşı dolapları ve ısı takip sistemleri sağlanmıyor. Bazı aşılar temin edilemiyor, HPV aşısı konusunda dahi belirsizlik sürüyor” diye konuştu.

‘HEM EMEKÇİLER HEM HASTALAR TÜKENMİŞ DURUMDA’
Gelinen noktada ciddi bir tükenmişlik yaşandığını ifade eden Taşer, “Ekrana veri girmekten başka bir iş yapamaz hale getirildik. Ay sonunda ne kadar ücret alacağımızı bilmediğimiz, aldığımız ücretle geçinemediğimiz bir çalışma düzeni dayatılıyor. Bu yönetmelikle hedeflenen sağlık emekçilerini daha az ücretle, daha ağır koşullarda çalıştırmak” dedi.

TALEPLERİNİ SIRALADI
Taşer, taleplerini ise şu sözlerle dile getirdi: “Halkımıza eşit, ücretsiz, yeterli süre ayrılan, koruyucu ve nitelikli birinci basamak sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Performansa dayalı olmayan, emekliliğe yansıyan tek kalem ücret, vergide adalet, kamu tarafından yapılan ve güvenli Aile Sağlığı Merkezleri ile baskı ve cezalara son veren bir sağlık yönetimi talep ediyoruz. SES Antalya Şubesi olarak sağlık emekçilerinin hakları ve halkın sağlık hakkı için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA