ANTALYA Ticaret Borsası (ATB)  Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, son yıllarda yem fiyatlarındaki artışın sebeplerini açıkladı. Büyükselçuk, yem sanayinin son üç yıldır enflasyonun altında zam yaptığını belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi uygun fiyatlarla hububat sağlıyor, kurlar da yükselmedi son iki yılda. Bu nedenle ithalat maliyetlerimiz artmadı, ham madde fiyatları düştü, o yüzden yem fiyatları da düşüyor ama insanlar şunu düşünüyor, ‘Eğer bu kadar az zam yaptıysanız, o zaman niye yem pahalı?’ İşte burada iki ana etken var” dedi.

206 2022101818341812

‘FİNANSMAN MALİYETLERİ YEM FİYATLARINI ARTIRIYOR’
İlk olarak finansman maliyetlerine dikkat çeken Büyükselçuk, “Yem fabrikalarından çıkan ürünün maliyetine ek olarak üreticiler 3 ay vadeli alım yaparsa bu durumu kafadan ayda yüzde 5’ten yüzde 15’e kadar finansman maliyeti olarak ekliyorlar. Bu da fiyatları artıran bir faktör” diye konuştu.

SÜT-YEM TAKASI FİYAT ARTIŞINI TETİKLİYOR’
İkinci önemli sebeple ilgili ise şunları söyledi:  “En önemli faktör, aslında birçok yem fabrikasının tavsiye etmediği ama sektörün gerçeği olan bir durum var. Süt fiyatlarına devlet taban fiyatı koyuyor ama süt fabrikaları, o fiyatın altında süt alacak olan üreticilerle anlaşabiliyor. Bu durumu denetim mekanizmalarına takılmamak için yem fiyatlarına yüzde 10 ila yüzde 30 arasında zam yaparak dengelemeye çalışıyorlar. Bu durumu biz sektörde ‘süt-yem takası’ olarak adlandırıyoruz.”

Süt-yem takasının sektörde rekabeti bozduğunu belirten Büyükselçuk, “Bu, aslında olmaması gereken bir şey. Sütü o fiyattan alıyorsun ama yemi çok pahalı satıyorsun, böylelikle farkı kapatıyorsun. Bu da yem sanayisini zan altında bırakıyor. Sektör düzenlenmeli ve denetimlerin sıkılaştırılması gerekmektedir” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER