ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, İ nşaat mühendisleriyle bir araya geldiği toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Antalya Valisi Hulusi Şahin, kentin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirterek, yapı güvenliğinin önemine dikkat çekti. Vali Şahin, “Bu şehir depreme uzak değil. Rehavete kapılmak büyük hata olur” sözleriyle özellikle Batı Antalya ilçelerine yönelik riskin altını çizdi.

Foto (1)-342

DEPREM DEĞİL İHMAL ÖLDÜRÜYOR
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen toplantıya katılan Antalya Valisi Hulusi Şahin, yapı güvenliği ve deprem riski üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Malatya Valisi olduğu dönemde Kahramanmaraş merkezli depremleri birebir yaşadığını hatırlatan Şahin, vatandaşların ve meslek gruplarının sorumluluğuna vurgu yaptı. Özellikle 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapıların risk taşıdığını söyleyen Şahin, bu konuda atılacak adımların ertelenmemesi gerektiğini belirterek, “Deprem değil, kötü bina öldürür” diyerek yapıların denetiminde taviz verilmeyeceğini kaydetti. Vali Şahin konuşmasında, Hatay’da yıkılan bir binadan örnek vererek, daha önce riskli olduğu tespit edilen bu yapının dava süreçleriyle az hasarlıya çevrilip yıkılmadığını ve 6 Şubat depreminin 17. saniyesinde 78 kişinin hayatını kaybettiğini aktarırken yapı güvenliğinde en küçük ihmalin bile can kayıplarına neden olabileceğini vurgulayarak, “Mühendis az demir hesapladıysa bile, usta inisiyatif almış ve bina ayakta kalmış. Bu bilimsel değil ama bir iş ahlakı. Demek ki sadece görevimizi hakkıyla yapsak birçok facia önlenebilir” dedi. Şahin ayrıca, yeni yapılan binaların bile güven vermediğini, Malatya’da vatandaşların lüks konutlar yerine KYK yurtlarına sığındığını söyledi.

Foto (1)-343

BATI ANTALYA’DA RİSK DAHA BÜYÜK
Antalya’nın her iki yakasından geçen fay hatları nedeniyle ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirten Vali Şahin, özellikle Kumluca ve Finike gibi ilçelerin daha fazla risk taşıdığına dikkat çekerek, 2000 yılından önce yapılmış her bina mutlaka kontrol edilmeli. Güçlendirme gerekiyorsa yapılmalı, yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekiyorsa da tereddüt edilmemeli” ifadelerini kullandı. Riskli yapı tespitine direnç gösteren vatandaşları da eleştiren Şahin, bu yaklaşımın bedelinin ağır olduğunu söyleyerek, “Çoluğuma çocuğuma ev aldım sanıyordum meğer mezar almışım” diyen bir vatandaşın sözlerini aktırırken tüm mühendislerin sorumluluğunun hayati olduğunu vurguladı.

Foto (3)-172

Kaynak: İHA