Ramazan ayının gelmesiyle birlikte emeklilerin gözü bayram ikramiyesi düzenlemesine çevrildi. Yeni yıl maaş artışlarının netleşmesinin ardından hükümetten gelecek açıklama beklenirken, emeklilerden ikramiye tutarına ilişkin tepkiler yükseliyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları yüzde 12,19 oranında artırılırken, memur ve memur emeklilerine yüzde 18,60 zam yapıldı. Düzenleme kapsamında en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı 20 bin TL’ye, en düşük memur emeklisi aylığı ise 27 bin 889 TL’ye yükseltildi.

Maaş artışlarının ardından bayram ikramiyesinin ne kadar olacağı merak konusu olurken, mevcut 4 bin TL olan ikramiyenin 5 bin TL’ye çıkarılabileceği belirtiliyor. Ancak emekliler, artan hayat pahalılığı karşısında bu rakamların yetersiz kaldığını dile getiriyor.

KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK?
Bayram ikramiyesinden; SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve emekli sandığı (4c) emeklileri, malullük ve vazife malullüğü aylığı alanlar, sürekli iş göremezlik geliri sahipleri, 65 yaş aylığı alanlar, şehit yakınları ve gaziler, dul ve yetim aylığı alanlar yararlanacak. Dul ve yetim aylığı alanlara yapılacak ödemeler ise maaş hisseleri oranında belirlenecek.

Foto 2 238-2

‘BU RAKAMLAR İKRAMİYE DEĞİL’
Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu, mevcut ikramiye tutarlarının emeklilerin beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Torosoğlu, “Bayram ikramiyeleri 4 bin liradır. İktidarın bunu 5 bin liraya çıkaracağı söyleniyor. Bu tutarlarda ikramiye olmaz. Olsa olsa emekliyi gözden çıkarmanın tescili olur” dedi.

Sendika olarak taleplerinin net olduğunu vurgulayan Torosoğlu, “Herkese eşit ve gerçekten ikramiye olabilecek bir ödeme istiyoruz. Kısaca tüm emeklilere en az bir asgari ücret düzeyinde bayram ikramiyesi verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER