TÜİK verilerine göre, Türkiye’de buğday ekim alanları son 14 yılda yaklaşık 1 milyon hektar daraldı. 2010 yılında 8 milyon 103 bin hektar olan buğday ekili tarım arazileri, 2024 yılı itibarıyla 7 milyon 23 bin hektara geriledi. Aynı dönemde nüfus yüzde 16’nın üzerinde artarak 85 milyon 664 bine ulaşırken, buğday üretimindeki artış sadece yüzde 5,7 ile sınırlı kaldı. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Top, üretimdeki düşüşün temel nedeninin maliyet baskısı ve yetersiz destekler olduğunu söyledi. Top, üreticinin ekonomik olarak ayakta durmakta zorlandığını belirterek, “Geçen seneki buğday fiyatında bu sene tekrar buğday satarsanız ve eğer geçen senenin 2-3 katı mazot, geçen senenin 2-3 katı gübre, ilaç öderseniz tabii ki her geçen gün buğday ekmekten vazgeçersiniz. Buğday ekilmediği sürece de işte savaştaki Ukrayna’nın buğdayına inzibatlık yapmaya devam ederiz. Güvenli bir şekilde dünyaya ulaştırılmasına yardım ederiz ama dışarıdan ithal etmek durumunda kalırız. Çünkü çok ciddi şekilde her geçen gün üretim azalıyor” dedi.
Antalya Zmo Da Ali Top Donemi Basliyor 982-5

‘GENÇLER TARIMDAN UZAKLAŞIYOR’
Top, tarımda yaşlanan nüfusun da tehlikeli bir tabloya işaret ettiğini belirterek, çiftçilerin yaş ortalamasının 58’e çıktığını, gençlerin ise üretime ilgi göstermediğini kaydetti. Tarımsal altyapının eksikliği, sosyal hizmetlerin yetersizliği ve artan ekonomik baskıların üreticiyi tarladan uzaklaştırdığını söyleyen Top, “Bu gidişle Türkiye’nin, buğday gibi stratejik bir üründe dışa bağımlılığı daha da artacak” uyarısında bulundu.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/ÖZEL HABER