Yaz aylarında serinlemek için tercih edilen dondurma, uygun koşullarda üretilmediğinde ya da saklanmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, özellikle soğuk zincirin kırıldığı durumlarda dondurmanın fiziksel yapısında meydana gelen değişimlerin, zararlı mikroorganizmaların üremesine zemin hazırladığına dikkat çekiyor.
Dondurmada yaşanan erime ve yeniden donma süreçlerinin görsel ve tat açısından fark edilebileceğini belirten Başkan Ali Manavoğlu, “Bazen dondurma yediğimizde ağzımızda kumlu bir tat gelir. Bu, ürünün bozulmaya başladığının işaretidir. Ayrıca dondurmayı aldığınızda şeklinin normalden farklı olduğunu görebilirsiniz. Bu, daha önce eridiğini ve yeniden donduğunu gösterir” dedi.

Bu durumun çoğunlukla fark edilmeyen elektrik kesintilerinden, taşımadaki aksaklıklardan ya da yetersiz saklama koşullarından kaynaklandığını belirten Manavoğlu, “Soğuk zincirin herhangi bir noktasında kırılması, ürünün çözülmesine ve daha sonra tekrar donmasına neden olur. Bu da bizim istemediğimiz, zararlı patojenlerin ürün içinde çoğalmasına olanak tanır. Böyle bir ürün tüketildiğinde, gıda zehirlenmelerinden bağırsak enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorunu yaşanabilir” şeklinde konuştu.
Tüketicileri özellikle açıkta satılan ya da güvenilirliği şüpheli dondurmaları almamaları konusunda uyaran Manavoğlu, “Ürün ambalajının bozulmamış ve şeklinin düzgün olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca, alışveriş sırasında dondurma en son alınmalı ve kısa sürede dondurucuya konulmalı. Hem üreticilerin hem de tüketicilerin bu konuda bilinçli davranması hayati önem taşıyor” dedi.





