Antalya’nın Manavgat ilçesinde bu günlerde susam hasadı başladı. Tamamen el emeğiyle toplanan ve tadı ve lezzetiyle ‘Altın Susam’ olarak tescillenen Manavgat susamı, tahin üreticilerinin en değerli hammaddesi olarak sofralara ulaşıyor. Üç nesildir tahin üretimi yapan Yazan ailesinden Mustafa Yazan, hem üretim sürecini hem de yerli susamın önemini anlattı.

Whatsapp Image 2025 10 10 At 09.46.13
‘İYİ TAHİN, İYİ SUSAMDAN OLUR’
Mustafa Yazan, iyi tahinin ancak kaliteli susamla yapılabileceğini vurgulayarak, “Manavgat’ımızın Altın Susamı coğrafi işaretini aldı. Osmanlı mutfaklarında bile yer almış bir ürün bu. Zamanında Uganda’dan gelen tohumlar buranın iklimini sevmiş. Bugün rengiyle, kokusuyla, tadıyla ve yağ oranıyla dünyada eşi yok” dedi.
Yazan, ithal susamla yerli susam arasındaki farkın büyük olduğunu belirterek, “İthal susamın fiyatı yerlinin üçte biri kadar ancak lezzet ve kalite açısından karşılaştırılamaz” ifadelerini kullandı.
‘ÜRETİM AZALDI, ÖRTÜ ALTI TARIM ARTTI’
Manavgat’ta susam üretiminin giderek azaldığına dikkat çeken Yazan, “Eskiden biz de çocukken susam ekerdik, elle yolardık. Şimdi örtü altı tarım çok arttı, açık alanda susam ekimi azaldı. Oysa bu coğrafi işaretli ürünün devamlılığını sağlamak için çiftçinin maddi olarak desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Yazan, yağlı tohumlara destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Küçük üreticilerin satışta kolaylık elde etmesi, vergi avantajı sağlanması gibi uygulamalar olursa susam ekimi yeniden artar” önerisinde bulundu.

Whatsapp Image 2025 10 10 At 09.45.46
‘SU DEĞİRMENİNDEN MODERN TESİSLERE’
Tahin üretimini gelenekten geleceğe taşıdıklarını söyleyen Yazan, “Dedem rahmetliyle çok konuşurduk. Bizim aile su değirmenleriyle tahin üretimine başlamış. Şimdi ise krom havuzlarda yıkanan, krom tavalarda kavrulan susamlar modern makinelerde işleniyor. Artık daha hijyenik ve seri üretim yapabiliyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2025 10 10 At 09.43.43
‘COĞRAFİ İŞARET TALEBİ ARTIRDI’
Manavgat ‘Altın Susamı’nın coğrafi işaret almasının satışlara olumlu yansıdığını belirten Yazan, “Ürüne daha fazla talep oluştu. Şu an iç piyasa talebine yetişemiyoruz. Yurtdışına şu anda ürün gönderemiyoruz” diye konuştu.
‘KALİTEYLE REKABET EDİYORUZ’
Manavgat’taki yerel üreticilerin kaliteyle öne çıktığını ifade eden Yazan, “Büyük üreticilerle fiyatla değil, kaliteyle rekabet ediyoruz. Dört bine yakın otele tahin gönderiyoruz. Ürünün değerini bilen şefler özellikle bizim tahinimizi tercih ediyor” dedi.

Whatsapp Image 2025 10 10 At 09.45.02
“OSMANLI MUTFAKLARINDAN HER EVE”
Üçüncü kuşak olarak aile mirasını sürdürdüklerini belirten Mustafa Yazan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Coğrafi işaretli ‘Altın Susam’ın korunması ve üretiminin artırılması gerekiyor. Osmanlı saraylarına kadar girmiş bu ürün, Türkiye’de her mutfakta yer almalı. Biz bu geleneği geleceğe taşıyacağız ama bunun için önce hammadde lazım. Devletin susam gibi değerli ürünleri desteklemesi gerekiyor.”

Muhabir: Özlem Soydan