Sağlıklı beslenmede şeker tüketiminin sınırlandırılması kritik önem taşıyor. Diyetisyen Deniz Sezgin, doğal ve ilave şekerlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, günlük şeker alımının kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Sezgin, fazla şeker tüketiminin obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını vurgularken, toplumda şeker tüketimine yönelik farkındalığı artırmak için çeşitli bilgilendirme kampanyalarının sürdürüldüğünü belirtti.
Diyetisyen Deniz Sezgin, sağlıklı beslenmede şeker tüketiminin sınırlandırılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Beslenmemizde şeker iki şekilde yer alır; biri yiyeceklerin içerdiği doğal şekerler, örneğin sütteki laktoz ve meyvelerdeki früktoz, diğeri ise ‘ilave şeker’ dediğimiz, yiyeceklerin işlenmesi veya hazırlanması sırasında eklenen şekerdir" dedi.

İlave şekerlerin sadece beyaz veya esmer şeker olmadığını, aynı zamanda kimyasal olarak üretilmiş yüksek früktozlu mısır şurubu gibi tatlandırıcıları da kapsadığını vurgulayan Sezgin, "Hazır yiyeceklerin etiketlerinde esmer şeker, mısır kaynaklı tatlandırıcılar, meyve suyu konsantresi, yüksek früktozlu mısır şurubu, bal, invert şeker, malt şekeri, melas, ham şeker, dekstroz, früktoz, glikoz, laktoz, maltoz, sukroz ifadeleri varsa bunlar ilave şeker içerdiğini gösterir" diye konuştu.
Sezgin, "Birçok paketlenmiş ürün, özellikle kahvaltılık gevrekler, yoğurtlar ve meyve suları yüksek miktarda ilave şeker içerir. Bu nedenle ürün etiketlerini mutlaka okumalıyız. Şekerli kahvaltılık gevrekler yerine sade yulaf lapası, şekersiz müsli veya kepekli gevrekleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Ayrıca bu sade tahılların üzerine taze meyveler ekleyerek doğal tatlılık katabiliriz" ifadelerini kullandı.
Aşırı şeker tüketiminin vücutta gereksiz enerji alımına, kilo artışına ve besleyici değeri yüksek diğer yiyeceklerin tüketiminin azalmasına yol açtığını belirten Sezgin, "Fazla şeker tüketimi metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve diş çürüğü riskini artırır" dedi.
Günlük şeker alımının toplam enerji ihtiyacının yüzde 10’unu geçmemesi gerektiğini ifade eden Sezgin, "İdeal olarak bu oran yüzde 5’in altında olmalıdır. Ortalama 2000 kalori enerji ihtiyacı olan bir kişi için bu, yaklaşık 50 gram şeker yani 10 silme tatlı kaşığına denk gelir" diye belirtti.
Çocuk beslenmesinde de dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Sezgin, "İlave şeker içeren şeker, şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı; çikolata, kek, bisküvi, şekerli içecekler ve dondurma gibi şeker oranı yüksek yiyecekleri çocukların öğünlerinde nadiren ve küçük miktarlarda vermeliyiz" dedi.





