Yaz aylarının yaklaşması ve turizm sezonunun açılmasıyla birlikte artan alkol tüketimi, sahte içki kaynaklı zehirlenme ve ölümleri yeniden gündeme taşıdı. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, özellikle metil alkol zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Metil alkol içeren sahte içkilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Manavoğlu, bu tür ürünlerin dış görünüşüyle ayırt edilemeyeceğini vurguladı. Manavoğlu, “Metil alkol içeren içkilerin tespiti ancak laboratuvar ortamında yapılan detaylı kimyasal analizlerle mümkündür. Vatandaşlarımızın tadından, kokusundan ya da ambalaj görüntüsünden bu tehlikeyi anlaması ne yazık ki mümkün değildir. Bu nedenle herkesin çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.

‘CİDDİ BİR RİSK GÖSTERGESİ’
Fiyatların, sahte içkiyi tespit etmede önemli bir işaret olduğunu ifade eden Manavoğlu, “Normalde 100 birime satılması gereken bir içkinin 20 birime sunulması, o ürünün sahte ve sağlığa zararlı olabileceğine dair çok güçlü bir işarettir. Bu tür ürünler çoğunlukla metil alkol içerir ve ciddi zehirlenmelere yol açar. Bu bir kimyasal zehirlenmedir ve genellikle etkileri birkaç saat içinde ortaya çıkar. Bu noktada yapılacak en doğru şey, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır” ifadelerini kullandı.

‘GÜVENİLİR VE TANINMIŞ İŞLETMELER TERCİH EDİLMELİ’
Tatil bölgelerinde sahte içki riskinin arttığını vurgulayan Manavoğlu, “Güvenli alkol tüketimi için işletme seçimi çok önemli. Ambalajı görme ya da içkinin markasını anlama şansı çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu yüzden, güvenilirliği bilinen ve tanınmış markaların tercih edildiği, yasal denetimlere tabi işletmelerden hizmet alınmalı. Ayrıca vatandaşlarımızın Tarım ve Orman Bakanlığı’nın periyodik olarak yayımladığı denetim ve kontrol sonuçlarını da yakından takip etmeleri büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER