İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında yapılan operasyonlarla, İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve aralarında Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın da bulunduğu 106 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, 87 kişi tutuklanmıştı. Yine soruşturma kapsamında, MASAK raporları uyarınca Ekrem İmamoğlu’nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’ne, savcılığın talebi üzerine sulh ceza hâkimliği kararı ile el konulmuştu. O dönemde yaşanan bu gelişmeler, piyasalardaki dengeleri de bozdu.
Antalya’da katıldığı bir programda açıklamalarda bulunan ekonomi araştırmacısı Özlem Çelen, yaşanan sürecin piyasaya yansıması ve Merkez Bankası’nın reaksiyonu ile alakalı önemli bilgiler verdi.
TEK BAŞINA DÜŞÜREMEZ
Katıldığı programda konuşan Özlem Çelen, “Dünyada bütün merkez bankalarının ilk ve en önemli amacı enflasyonu önlemek, yani fiyat istikrarını sağlamaktır. Ancak bunu Merkez Bankası tek başına yapamaz. Ekonominin ve piyasanın birçok bileşeni olduğunu bilmekte fayda var. Bunların arasında politika ve siyasi gelişmeler de var” ifadelerini kullandı.
SONUÇLARI ÖTELEDİ
19 Mart’ta yaşananların ekonomik anlamda da insanları korkuttuğunu ifade eden Özlem Çelen, “19 Mart bize eski travmaları hatırlattı. Ciddi bir risk oluştu ve bunun sonucunda korku yaşandı. 3-4 gün boyunca ben de ciddi anlamda korku yaşadım. 29 Mart’ta atılan adımlar ise sürecin seyrini değiştirmedi, sadece sonuçların ortaya çıkmasını öteledi” dedi.
BİRAZ OLSUN TOPARLANDIK
Özlem Çelen, "19 Mart’tan 2 Mayıs’a kadar bir düzelme süreci yaşadık. Normale dönüş de diyebiliriz. Bu sürede alınan kararlar süreci değiştirmedi. Sadece ekonomiye yansımaları öteledi diyebiliriz. Bu süre zarfından sonra, 2 Mayıs tarihinden itibaren piyasalar biraz olsun normale dönerek toparlanmaya başladı. Bu bilgiler ışığında Haziran ayında da borsanın tekrardan değerlendiği bir sürece şahitlik edebiliriz" diye konuştu