ORMAN Yangınları Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, kendi sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Defne ağacını ele aldı. Prof. Dr. Neyiçşi, “Defne, Akdeniz bölgesinin yani Anadolu'nun yerli türlerinden bir tanesidir. Akdeniz'in olduğu için kuraklığa dayanıklı bir türdür. Bu görüntüdeki yapraklar suyu çok daha verimli kullandıkları için kuraklıkla yani Akdeniz ikliminin yaz aylarında egemen olan 2-3 aylık kuraklıkla baş edebilirler” dedi.

tuncay

HEM İLAÇ OLARAK HEM DE BESİN OLARAK KULLANILIYOR

Defne tacının geleneği çok eski bir gelenek olduğunu söyleyen Neyişçi, “Romalılarda ve ondan daha önce Yunanlılarda da sanatta sporda ya da kahramanlıkta başarılı olanlara defne yaprağından yapılmış ‘defne tacı’ takılırdı. Defne deyince aklımıza güzel kokusu gelir. Eğer yaprağını elinizle biraz sıkıştırır ve açarsanız çok nefis bir kokusu vardır. Bu nedenle de hem ilaç olarak hem de besin maddesi olarak kullanılır.  Herhalde defneyi görünce hepinizin aklına işte ızgara yaparken etlerin arasına defne yaprağının koyulması gelmiştir veya balık pişirirken balığın işte karın kısmını içini boşalttığın kısmına defne yapraklarının koyulduğu gelmiştir.  Bundan çay da yapılır değişik i ilaçlar da yapılır” ifadelerini kullandı.

ANTALYA’DA ‘TEHNEL’ YAĞI ÇIKARILIYOR

Antalya bölgesinde adına ‘tehnel’ denilen bir yağın defne yaprağından çıkarıldığını söyleyen Neyişçi, “ Antalya bölgesinde ‘tehnel yağı’ çok şey olarak yaygın olarak satılır. Tehnel yağı da özellikle solunum yolu veya mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Defne yaprağı veya meyvesinin pek çok hastalığa iyi geldiğini hatta güvelerin, bazı istenmeyen böceklerin, uzak tutulmasını sağlamak için de yaygın olarak kullanılıyor” dedi.

defne-1

DEFNE VE APOLLO’NUN HİKÂYESİ

Defne, özellikle mitolojisiyle dikkat çekici olduğunu belirten Neyişçi, “Apollo ile Defne arasındaki mitolojinin Harbiye’de yanı Hatay’da geçtiğine inanılır. Hatta Harbiye’ye gidenler bilirler şelalelerin de bol olduğu bir yerdir. O şelalelerin mitolojide güzel bir su perisi olan Defne'nin gözyaşlarından oluştuğu da söylenir. Defne bir nehir perisidir nehrin etrafında yürür ve son derece de güzel bir kızdır. Apollo,  Defne'yi görür görmez âşık olur. Ancak Defne, bekâr kalmayı, bakire kalmayı kendisine bir prensip olarak seçmiştir.  O nedenle de bütün ısrarlarına rağmen bütün çabalarına rağmen Apollo ’ya yüz vermez ama Apollo da vazgeçmez ve Defne'nin peşinden koşar. En sonunda Defne hem bir ölümlü olduğu için hem de bir bayan olduğu için bir tanrı ve erkek olan Apollo ile yarışamaz ve yorgun düşer ve yere serilir ırmağın kenarında ırmağın kenarında tam Apollo Defne’ye sarılacak iken Defne ‘Caya’ dediğimiz dünyanın toprakların tanrısına yalvarır. “ Ne olur beni kurtar işte kendime seçtiğim yaşam biçimim korumama yardım et” der ve toprağın tanrıçası ona yardım eder. Daha Apollo ona dokunmadan ayakları yavaş yavaş toprağın içine girerek ve gövdesi yavaş yavaş bir Defne ağacı kabuğu şeklini alarak bir Defne ağacına dönüşü. Bu nedenle Defne, Harbiye'nin ve dolayısıyla da Hatay'ın simgesi haline gelmiştir” diye konuştu. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

 

Editör: Uğur Keskin