Son günlerde apartman ve site aidatlarına yönelik şikayetlerde ciddi bir artış yaşanıyor. Artan maliyetlerin aidatlara yansımasıyla birlikte vatandaşlar, yüksek aidatlar konusunda yetkililere başvurmaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, aidat artışlarının belirli kurallara bağlı olduğunu hatırlattı.

“Aidat artırımı keyfi yapılamaz” diyen Gündüz, “Aidatta bir artırım gerekliyse ki günümüzde olduğu gibi, yönetici veya yönetim kurulu yeni bir işletme projesi hazırlar, bunu bütün kat maliklerine tebliğ eder. Yedi gün bekler, bu süre içinde itiraz gelmezse işletme projesi kesinleşir ve aidat buna göre toplanır. Şayet bir tek itiraz gelirse, bu durumda konu kat malikleri kurulunda görüşülür. Kurul olağanüstü olarak toplanır ve karar orada alınır. WhatsApp grubundan da itiraz edebilirsiniz, bu da geçerli sayılır. Ancak tek bir kat malikinin bile itiraz etmesi durumunda süreç değişiyor” ifadelerini kullandı.

‘GEÇMİŞE DÖNÜK ZAM MÜMKÜN DEĞİL’
Aidatların geçmişe dönük zamlanamayacağı yönünde sık sorular aldıklarını belirten Gündüz şu ifadelere yer verdi; “Gerek aidat, gerekse yeni zamlı aidat ancak karar tarihinden itibaren geçerlidir. Bunun en basit nedeni şudur: Geçmişe ait aidatı ödeyen bir kat maliki borcunu ödemiştir. Yani o tarih itibarıyla borcu kapanmıştır. Aynı nedenle, geçmişe dönük olarak bu borcu tekrar artıramazsınız.”

‘İTİRAZ ETMEK İÇİN GENEL KURULA KATILIN’
Aidatlara itiraz süreciyle ilgili olarak da bilgi veren Gündüz, “Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkündür. Kurula ev sahipleri katılabilir, kiracılar ise ancak ev sahibinin vekâleti varsa katılım sağlayabilir” dedi.

Genel kurulda alınan kararların, yönetici seçimi hariç yüzde 51 oy çokluğu ile geçtiğini belirten Gündüz, “Eğer aidat artışına itiraz etmek istiyorsanız, kararın alındığı tarihten itibaren bir ay içinde itirazda bulunmalı ve altı ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne iptal davası açmalısınız” diye konuştu.

‘BELEDİYEYE DE BAŞVURABİLİRSİNİZ’
Yüksek aidatlara karşı yalnızca apartman içi yöntemlerin değil, resmi kurumların da devreye alınabileceğini vurgulayan Gündüz, “Yüksek aidatlardan dolayı şikayetleriniz varsa, bulunduğunuz bölgenin belediyesine veya ilgili birimine başvurabilirsiniz. Belediye, konut ve iş yerlerindeki aidat düzenlemelerini denetleyen ve yöneten bir rol oynayabilir” dedi.

Eksik ya da yetersiz hizmet durumunda mal sahiplerinin aidat ödememe hakkı olduğunu da belirten Gündüz, “Bu gibi durumlarda bina yönetimine veya yerel otoritelere başvurarak sorunların çözülmesini talep edin. Hatta bu şikayetleri WhatsApp grubuna da yazabilir, durumu fotoğraflayarak belgelendirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER