Antalya Eğitim ve Araştırma Vakfı (ANTEV) Başkanı Gülen İkizoğlu'nun konuşması ile başlayan toplantıda, ANTEV'in yürüttüğü çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi. ANTEV'in bugüne kadar 5 binden fazla öğrenciye burs verdiğini hatırlatan İkizoğlu, "ANTEV arkasında büyük holdinglerin olduğu bir vakıf değildir. ANTEV'in büyük organizasyon şemaları ve dev bütçeleri yok. Profesyonel yönetimin gerektirdiği dev maaşların içinde bulunduğu dev giderleri de yok. ANTEV'in yönetimi hiçbir ücret alınmadan minimum gider politikası ile yürütülüyor. Vakfın emek ihtiyacı için yöneticiler özel hayatlarından fedakarlık ederek zaman ayırıyor" ifadelerini kullandı.

ANSİAD toplantısının başkanlığını yapan Canan Keskin Gürkan, hikâye anlatıcılığının önemine vurgu yaptı. Gürkan, “Her yıl girişimcilik haftasında gerçekleştirdiğimiz 'ANSİAD Tecrübe Paylaşımları' etkinliğinde aslında her birimiz birer hikaye anlatıcısıyız. Kendi kariyerimizi ve yaşamlarımızı her birimiz okullara giderek genç meslektaşlarımızla paylaşıyoruz. Bu konuyla ilgili Osman Karakoç'un ANSİAD toplantısına katılımından çok mutlu oldum. Genç, dinamik ve son zamanlarda gündemde olan konuları birlikte değerlendireceğiz" dedi.

60698

'HER LİDERİN ÇANTASINDA BİR HİKAYE ÇANTASI OLMALIDIR'

Ölüm konusundan sonra insanların yaşadığı en büyük korkunun toplumun önünde konuşmak olduğunu söyleyen Osman Karakoç ise “Hikayeler ilham verir. Her liderin çantasında bir hikaye çantası olmalıdır. Çünkü, liderlik denilen şey ilham vermektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere en etkili liderler yaşadıklarını hikayeleştirerek anlatabilen liderlerdir" dedi.

Krkakoc

Karakoç, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Araştırmaya göre, en önemli liderlik yetkinliği birincisi hikaye anlatıcılığı, ikincisi değişim yönetimi, üçüncüsü finansal okuryazarlık ve iletişim becerileri diye devam ediyor. Hikaye anlatıcılığı çok etkili ve güçlü bir kavramdır. Neden? Çünkü, hikaye anlatan liderler ve anlatmayan liderler arasında şu şekilde bir fark keşfediliyor. Hikaye anlatan liderlerin iki gün sonra dinleyicilerine sorulduğunda anlattıkları konunun yüzde 60'ı akılda kalıyor. Hikaye anlatmayan liderlerin iki gün sonra dinleyicilerine sorulduğunda ise konunun yüzde 13'ü akılda kalıyor. Adam Fawer'ın şöyle bir sözü var; 'İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur; ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmaz.' İnsanlar sizin onlara hissettirdiklerinizi asla unutmuyorlar. Etkili liderler olarak elimizde empati diye bir güç var. Empati kuran liderler ekipleri ile etkili bir diyalog kurabiliyorken kurmayan liderler ise ekiplerinde sürekli eksik arıyor."

Hikaye anlatıcılığının 70 bin yıllık bir mevzu olduğunu söyleyen Karakoç, “Sapiens kitabında Yuval Noah Harari 'Bizim neslimizi ayakta tutan şey tecrübe aktarımıdır' diyor. Bizi 'Neandertal'den ayıran şey hikaye anlatma kabiliyetimizdir. İnsanın en güçlü yanı hikaye anlatıcılığıdır. Bizler tecrübe aktarımı sayesinde hayatta kalmışız. Bugün de ekiplerimizin neye ihtiyacı var? Bizim tecrübelerimizi dinlemeye ihtiyacı var. Yaşadıklarınızı, normlarınızı, teknik bilgilerinizi tabii ki dinleyip anlayacaklar. Sizin hikayeniz, sizin yaşadıklarınız onlara ilham verecek. Bizler aslında birbirimizle hikayelerimiz sayesinde bağ kuruyoruz. Liderler geldikleri konumlara 1 günde gelmiyorlar. Bu tecrübeler hikayeleştirilerek aktarılmadıkça maalesef yeni mezun olan Z kuşağı diyor ki 'Beni hemen CEO yap' Çünkü, zorluklar ona anlatılmadığı için bilmiyor. Bu süreçte yaşanılan zorluklar, alınan sorumluluklar, geçilen yollar onlarla paylaşılmamış ki. Bu konuda en büyük sıkıntımız kuşaklar arası çatışmadır" şeklinde konuştu.

ANSİAD 9. Olağan Toplantısı, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek'in toplantının başkanlığını yapan ANSİAD Üyesi Canan Keskin Gürkan ile birlikte Osman Karakoç'a'a günün anısına hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kaynak: DHA