Başkan Yüksel Karaman, Antalya ve çevresinin deprem riskiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karaman, bölgede etkin olan fay hatlarına dikkat çekerek, hem vatandaşlara hem de yetkililere bilimsel verilere dayalı önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Kent ve çevresinde aktif fay hatlarının bulunduğuna dikkat çeken Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Yüksel Karaman, “Risk düşük gibi görünse de bu, büyük bir depremin olmayacağı anlamına gelmez. Antalya genel olarak düşük-orta risk grubunda yer alsa da bu, burada büyük bir depremin yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Büyük depremler her zaman mümkündür, bu gerçeği unutmamalı ve hazırlıklı olmalıyız” dedi.

‘BÖLGEDEKİ FAY SİSTEMLERİ ENERJİ BİRİKTİRİYOR’
Antalya’nın deprem riskini belirleyen en önemli etkenin bölgede yer alan farklı yapıya sahip fay sistemleri olduğunu vurgulayan Karaman şu ifadelere yer verdi; “Özellikle Helen Yayı, Kıbrıs Yayı ve Burdur Fayı’nın zaman zaman ciddi büyüklükte depremler üretebilir. Antalya’daki fay sistemleri, Marmara ve Doğu Anadolu’daki faylardan farklı bir yapıya sahip. Helen Yayı, Kıbrıs Yayı ve karasal alandaki Burdur Fayı gibi sistemler zamanla enerji biriktiriyor. Özellikle Burdur Fayı ve Fethiye çevresindeki faylar, belirli aralıklarla ciddi büyüklükte depremler üretebilecek potansiyele sahip. Antalya’nın batı kesiminde bu risk daha fazla.”

Başkan Karaman

‘ZEMİN ETÜDÜ OLMADAN YAPILAN HER BİNA TEHLİKELİ’
Depreme karşı dayanıklı şehirler inşa etmek için sağlam zemin etüdü ve bilimsel projelendirme gerektiğini belirten Karaman, “Zemin etüdü yapılmadan, bilimsel verilere dayanmayan şekilde inşa edilen her bina, bir depremde yıkılma riski taşır. Bu sadece o bina için değil, çevresi için de büyük bir tehlike oluşturur. Sağlam zemin, doğru mühendislik ve denetimli yapılar deprem riskini en aza indirir” dedi.

‘HER ZAMAN HAZIRLIKLI OLALIM’
Toplumun her kesimine çağrıda bulunan Yüksel Karaman, “Deprem gerçeğini sadece bir felaket yaşandığında hatırlamamalıyız. Bilinçli bir şehir planlaması, güvenli yapılaşma ve sürekli hazırlıkla bu riski yönetebiliriz. Depreme karşı dirençli bir Antalya için bilimsel temelli adımlar atılması artık zorunluluk haline gelmiştir” diye konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER