İlyas Ali Daştan, Antalya'da kadın sığınma evlerinin sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, bu durumun kadınların korunmasında büyük bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Daştan, belediyelerin kadın hakları savunuculuğu ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha etkin ve aktif bir şekilde rol alması gerektiğini belirtti.
‘BELEDİYELERE YÜK DEĞİL, SORUMLULUKTUR’
Antalya’nın nüfusunun 2.758.398 olduğunu ve kente yönelik kadın cinayetlerinin de endişe verici olduğunu belirten Daştan, “Kadın sığınma evleri, belediyelere yük değil, aksine toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının yaygınlaştırılması adına büyük bir sorumluluktur. Belediyeler, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın haklarını savunmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak konusunda aktif bir rol üstlenmelidir. Kadın sığınma evleri, belediyelere yük değil, aksine toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının yaygınlaştırılması adına büyük bir sorumluluktur. Belediyeler, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın haklarını savunmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak konusunda aktif bir rol üstlenmelidir” dedi.
ANTALYA 4. SIRADA!
Antalya'nın kadın cinayetlerinde Türkiye genelinde 4. sırada yer aldığını ifade eden Daştan, “Türkiye'nin illere göre nüfus dağılımına bakıldığında, Antalya 2.758.398 nüfus ile 5. sırada yer almaktadır. Ancak, Antalya, kadın cinayetlerinde ülke genelinde 4. sırada yer almakta ve ev içi şiddet ile kadına yönelik şiddet konusunda ciddi bir sorun yaşamaktadır. Nüfus büyüklüğü ve şiddet oranları göz önüne alındığında, Antalya’daki kadın sığınma evlerinin sayısının yetersiz olduğu görülmektedir” dedi.
‘SAYI YETERSİZ!’
Antalya’da kadın sığınma evi sayısının yetersiz olduğunun altını çizen Daştan, “Türk Ceza Kanunu'na göre, nüfusu 100.000'in üzerinde olan belediyelerin kadın sığınma evi açma zorunluluğu vardır” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın sığınma evlerinin hayati bir rol oynadığını belirten Daştan şu ifadelere yer verdi; “Kadına yönelik şiddet, insanlık tarihinde en çok erkekler tarafından gerçekleştirilmiştir. Şiddet mağduru kadınların ve çocuklarının korunabilmesi, bu kişilerin şiddetten uzak bir yaşam sürebilmesi için kadın sığınma evleri büyük önem taşımaktadır. Bu sığınma evleri, kadının yaşam hakkını savunan ve onun güvenliğini sağlayan kritik bir mekanizmadır. Kadın sığınma evi sayılarının artırılması ve bu kurumların niteliklerinin güçlendirilmesi, kadının hayatta kalması ve toplumsal güvenliğin sağlanması açısından hayati önem taşımaktadır.”