Antalya’da semt pazarlarında marulun kilogram fiyatı 70 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Artan üretim maliyetleri, iklim kaynaklı verim kaybı ve arz daralması fiyatların tırmanmasında etkili oldu. Üretici, “Kazandığımız para cebimize girmiyor” derken, tüketici ise sofraya yeşillik koymanın dahi lüks hale geldiğini söylüyor.
Pazar esnafı ve vatandaşlar, bu duruma hem şaşkın hem tepkili. Hal fiyatlarının da ciddi oranda yükseldiğini belirten pazarcılar, artışın nedenini üretim maliyetleri, hava koşulları ve azalan ürün arzına bağlıyor.
ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE DERTLİ
Marul üreticileri ise artan gübre, mazot ve işçilik giderlerinden şikayetçi. Üreticiler, “Kışın don vurdu, yazın da aşırı sıcaklar erken geldi. Ürünler hem az hem de yetişmesi zorlaştı. Maliyetler zaten başımızı döndürüyor. Bu fiyata satıyoruz ama kazandığımız para yine de cebimize girmiyor” dedi.
TÜKETİCİ SOFRAYA KOYMAKTA ZORLANIYOR
Semt pazarında alışveriş yapan bir vatandaş ise, “Marul artık lüks oldu. Şimdi tane hesabı bile yapamıyoruz. Soframıza yeşillik koymak bile zorlaştı” ifadelerini kullandı.
Antalya’da 70 TL’ye ulaşan marul fiyatı, tüketiciyi endişelendirirken, tarım sektöründeki yapısal sorunları da bir kez daha gündeme taşıdı.





