Antalya Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Vedat Şahin, sıcak ve güneşli iklimiyle ünlü Antalya'da göz sağlığını tehdit eden önemli hastalıkların arttığını belirterek, bu hastalıkların özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü ifade etti. Dr. Şahin, bölgedeki vatandaşları göz sağlıklarına karşı daha duyarlı olmaları konusunda uyararak, Antalya gibi güneş ışığının güçlü olduğu bölgelerde göz hastalıklarının daha erken yaşlarda gelişebileceğine dikkat çekti.
Dr. Şahin, yaz aylarında güneş ışınlarının etkisinin arttığını ve bu durumun göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Özellikle güneşin UV ışınlarına maruz kalmanın, gözlerde çeşitli hastalıkların gelişmesine yol açabileceğini belirten Şahin, “Antalya gibi güneşli ve sıcak bir iklime sahip bölgelerde aşağıdaki göz hastalıklarına daha sık rastlanmaktadır” dedi ve en sık görülen göz rahatsızlıklarını şöyle sıraladı:
KATARAKT
Güneş ışığına aşırı maruz kalmanın, gözdeki lensin saydamlığını kaybetmesine neden olan katarakt hastalığını erken yaşlarda tetikleyebileceğini belirten Şahin, “UV ışınlarına yoğun maruz kalmak, gözdeki lensin buğulanmasına ve zamanla görme kaybına yol açabiliyor. Katarakt özellikle yaşlı bireylerde daha yaygın olsa da, Antalya gibi bölgelerde güneş ışığının etkisiyle genç yaşlarda da görülebiliyor” dedi.
KONJONKTİVİT (GÖZ İLTİHABI)
Göz hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, “Sıcak hava, deniz ve havuz kullanımı göz enfeksiyonlarının artmasına neden olabiliyor. Havuzlardaki klor ve denizdeki mikroplar, gözde iltihaplanmalara yol açabiliyor. Ayrıca, sıcak hava da bağışıklık sistemini zayıflatıp, gözdeki mukozayı etkileyerek konjonktivit gelişimine zemin hazırlıyor” diye konuştu.
KURU GÖZ SENDROMU
Antalya'da yaz aylarında yüksek sıcaklıklar ve klima kullanımı göz kuruluğunu artırabildiğini belirten Dr. Şahin, “Sürekli klima kullanımına bağlı olarak gözyaşı üretimi azalabiliyor ve bu da gözde yanma, batma, ağrı gibi şikayetlere neden olabiliyor. Özellikle klimalı ortamlarda uzun süre kalan kişiler, bu rahatsızlıkla daha sık karşılaşabilir. Kuru göz tedavisinde gözyaşı damlaları faydalı oluyor” şeklinde konuştu.
GÖZ ALERJİLERİ
Çevresel faktörler, özellikle de polen ve toz gibi alerjenler, göz alerjilerine yol açabildiğini belirten Şahin, “İlkbahar ve yaz aylarında polenlerin artması, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanmalara yol açabiliyor. Alerjik konjonktivitin özellikle mevsimsel değişikliklerde daha sık görülüyor. Bu tür şikayetler, antihistaminik ilaçlar ve alerjiye karşı göz damlalarıyla tedavi edilebilir” dedi.
GÜNEŞ YANIĞI (FOTOKERATİT)
“Fotokeratit, gözdeki kornea tabakasının, korumasız güneşe bakılması sonucu yanmasıdır” diyen Dr. Şahin, şu ifadelere yer verdi; “Direkt ve uzun süre güneşe bakmak, geçici kornea hasarına yol açabilir. Bu durum, güneş ışığının yansıdığı deniz kenarı veya karlı yerlerde daha fazla görülebilir. Güneş gözlüğü takmanın, özellikle UV ışınlarını engelleyen kaliteli gözlüklerin, göz sağlığını korumada önemli bir önlemdir.”
GÖZ SAĞLIĞINI KORUMA YOLLARI
Göz hastalıklarının önlenmesi için alınabilecek önlemleri de sıralayan Dr. Şahin şunları söyledi: “Göz sağlığını korumak için yaz aylarında mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalı, hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve bol su içilmelidir. Ayrıca, klimalı ortamlarda uzun süre kalmamaya özen gösterilmeli. Göz sağlığını tehdit eden çevresel faktörler etkisini en aza indirmek için erken teşhis ve düzenli göz muayeneleri büyük önem taşıyor” dedi.