Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Şubat ayı olağan toplantısının konusu denizler oldu. Toplantıda konuşan KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, “Bu toplantının konusu denizler’ diyerek denizlerin öneminden bahseden Başkan İlhami Kaplan, “Bu gücü kontrol edebilen ülkeler birçok alanda avantajlar elde ediyor. Ancak biz özellikle Antalya olarak denizimiz farkında değiliz. Limanda yer sorunu var. Lüks yat yapımı çok arttı. Bunun yanında, Doğu Akdeniz önemli bakım onarım merkezlerinden biriyiz. Hal böyle olunca mevcut yer Antalya’ya yetmiyor” dedi.
BALIKÇI BARINAĞI YETMİYOR
Antalya- Kemer yolu üzerinde bulunan Balıkçı Barınağı’nda çok sayıda sorun yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini ifade eden Başkan Kaplan, “Önceki dönemlerde balıkçı Barınağı’ndaki yolsuzluklar nedeniyle sistem yürüyemez hale geldi. Bunu nasıl çözeceğiz? Balıkçı Barınağı olarak planlanan bölgenin bugün özel yatlara ayrıldığını görüyoruz. Ancak balıkçılar ve amatör tekneler için çok büyük yer sıkıntısı var” diye konuştu.
ANTALYA İÇİN DENİZCİLİK ÇOK ÖNEMLİ
Toplantıda söz alan Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, “Antalya bir liman şehri’ diyoruz ama Antalya turizm ve tarımı ile anılıyor. O kadar büyük olmadığını düşündüğümüz denizcilik Antalya’nın her alanında var. ‘Antalya turizm şehri’ diyoruz. Bunu destekleyen en büyük fonksiyon deniz. Denizcilik, turizm öncüllü bir şehir olan Antalya’nın en büyük etkenlerinden birisi. Tarım şehri olarak da balık çiftlikleri de ön planda” diyerek denizciliğin Antalya açısından önemli olduğunu ifade etti.
YAT ÜRETİMİ ANTALYA EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Yat imalatının da Antalya ekonomisi için önemli bir sektör olduğunu ifade eden Keçeli, “Bir özel yatın imalatında en az 10 bin parça yan sanayi olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu şehrin endüstrisindeki önemli ekonomik alanlardan birisi tekne imalatı olarak geçmeli” ifadelerini kullandı. Keçeli, “1200 tane ticari tekne var. Şu anda 250’ye yakın kızakta tekne var. Bu açıdan baktığımızda, denizcilik Antalya için, tarım kadar turizm kadar önemli bir sektör. Bu da makro düzeyde olan bir politikanın sonucu. Endüstriyel konular Antalya ile anılmıyor. Ancak denizcilikle alakalı büyüme var ve bu çok önemli” diye konuştu.
BAĞLAMA YERLERİ ÇOK YETERSİZ
Antalya’da tekneler için ayrılan bağlama yerlerinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Başkan Bölge Başkanı Keçeli, “Bağlama yerleri çok az. Antalya’da sadece ticari tekne sayısı 1200 civarında. Özel teknelerin sayısı ile bu rakam çok yukarılara çıkıyor. Ancak sadece 900 adet bağlama yeri var. Birçok yere yeni bağlama yerleri yapılması gerekiyor. Antalya’nın bu noktada ihtiyacı çok fazla. Ancak siyasetin ve devletin gündeminde olmadığı için yakın zamanda konuşan bir altyapı yatırımı yok. Araç yakıtları, motorin, uçak yakıtları Antalya’ya deniz yolu ile geliyor. Türkiye’nin turizm merkezi olan Antalya’da havalimanı aktivasyonunun sağlanması için deniz yolu ve dolayısıyla liman çok önemli. Enerji tedariği için bu kadar önemli olan denizcilik ve liman konusuna daha çok önem verilmeli, limanın yeterlilikleri tartışılmalıdır. Bu işler, siyasetin ne kadar gündemindeyse o kadar konuşuluyor” dedi.
KIYI MASTER PLANI GEREKLİ
Keçeli, "Limanınınız Konyaaltı’nda. Gemi hareketlerinin tamamı Konyaaltı’nda. Dolayısıyla denizcilik ve endüstriyel denizcilik Konyaaltı’dan yaşanıyor. Bu anlamda bir kıyı master planı çalışması yapılabilir” ifadelerini kullandı. Yeni bir balıkçı barınağı için proje olduğunu söyleyen Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, “Kemer yolu üzerinde ikinci bir balık barınağına yönelik bir proje var. Fikir aşamasında bile olsa böyle bir ikinci barınak projesi var. Önümüzdeki süreçte gelişmeler yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
ANTALYA’DA DENİZDEN ULAŞIM OLMAZ
‘Antalya’nın trafik sorununa Konyaaltı-Lara arasında hizmet verecek bir deniz otobüsü hattı ile çözüm bulunur mu?’ sorusuna cevap veren Muhammet Alper Keçeli, “Denizlerde dikine taşımacılık da karlılık oluyor. İstanbul-Bursa deniz otobüsleri buna örnek verilebilir. Kıyı şeridine paralel taşımacılığa ise çoğu özel iştirak yanaşmıyor. Bu sebeple de sübvanse edilmesi gerekiyor. Bunun yanında, karaya göre denizde yapılacak yolculuğun artısı olmayacaktır. Antalya Körfezi’nin rüzgâr alan bir yer olduğu, yazın bile dev dalgaların oluştuğu bir coğrafya olması sebebiyle sık sık iptallerin de olacağı bir deniz hattı sistemi vatandaşı daha da büyük sıkıntı içine sokabilir. Kemer- Antalya arasında da denendi bu tarz bir proje. O da başarısız oldu” diye konuştu.