Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bulunan Halk Ekmek Üretim Fabrikası’nda her gün on binlerce ekmek, Antalyalı vatandaşlar için hazırlanıp dağıtılıyor. Ekspres, tesiste ekmeklerin hangi aşamalardan geçerek sofralara ulaştığını görüntüledi.

Ekmek üretim süreci hakkında konuşan Tesis Müdürü Ufuk Ateş, “Hiçbir şekilde elle müdahale olmadan ekmek hamurlarımızı yoğurarak üretime başlıyoruz. Bütün süreç otomasyon sistemli makinelerle sağlanıyor. Elektrik kesilse dahi jeneratörlerimiz devreye girerek üretimin aksamasına izin vermiyor. Ayrıca teknik personelimiz de herhangi bir makine arızası olduğunda hemen müdahale ediyor” dedi.

Ateş, “İşlem başladıktan yaklaşık 2 buçuk saat sonra ekmeğimiz hazır hale geliyor. Yoğurma kazanımıza konulan un, yoğrulma, bezelere ayrılma, mayalanma ve pişirme süreçlerinden geçtikten sonra sofralara gönderiliyor. Günde 15–20 bin ekmek üretiyoruz. Tesisimizin kapasitesi 50 bin ekmek üretimine uygun. İhtiyaç olursa tam kapasite çalışarak ekmeklerimizi üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk olarak, tartılan un bu kazanlara alınıp yoğuruluyor. Belli bir süre yoğurulduktan sonra hamurun içine tuz ve maya dahil ediliyor.


Yoğurularak hazır hale gelen hamur ekmeğe uygun forma gelmesi için bu makineden geçirilerek beze halini alıyor. Beze haline gelen hamur bir süre beklemeye alınıyor.



Çıkan bezeler uzun ince şerit halime getirilerek tablalara alınıyor.


Tablalara alınan un mayalanma odasında yüksek sıcaklıkta bekletiliyor. Mayalanma süreci tamamlanınca odadan alınıyor.



Mayalanan ekmekler fırına veriliyor. Ekmekler yaklaşık 15 dakikada pişiyor.



Hazır olan ekmekler dağıtıma bu kasalarda hazır hale geliyor. Yer ile temas ettikleri belli olması ve üst katmanlara alınıp içlerine ekmek koyulmaması için en altta yer alan kasalar hep mavi renkli oluyor.

Muhabir: Zafer Güvenç