ANTALYA’DA antikacılık mesleğine adım atan Yağmur Dokuman, çocukluk yıllarından itibaren hobi olarak başladığı bu alanda şimdi profesyonel bir kariyer inşa etti. Selanik göçmeni olan Yağmur Dokuman, İstanbul’da denizcilik mesleğinde bot yat satışı yapıyordu. Ailesinde geleneksel bir denizcilik geçmişi bulunmasına rağmen, antikaya olan ilgisi çocukluk yıllarına dayanıyor.
‘BABAMDAN İLHAM ALDIM’
“8 aylıkken kaybettiğim rahmetli babam İstanbul’un bilinen mobilya ustalarından biriydi” diyen Dokuman, babasının işinden ilham alarak ahşaba ve antikalara duyduğu ilgiyi anlattı. Dokuman, “Sanki bana böyle bir ilham geldi. Ne zaman bir ahşap görsem hoşuma giderdi. Nerede bir antika görsem mutlaka onun arkasından koşardım. Böyle böyle hobi olarak başladı, şimdi tamamen meslek oldu” dedi
Antikacılığın zorluklarına da değinen Yağmur Dokuman, “Bir ürünü aldığınızda, eğer damgası yoksa sıkıntı. Damga olmadığı zaman insanlar, bunun antika olup olmadığını anlayamayabiliyorlar. Bazı antikalarda damga silinmiş olabilir fakat bu yalnızca çok yıllar öncesine dayanan bir antika olduğunda mümkün. Gerçek antika ürünlerini bulmak önemli. Mesleğimizin en zor kısmı, iyi malı düzgün yerden almak lazım. Hakkını verebilmek için doğru yerden almak çok önemli” diye konuştu.
Antikacılık mesleğine asıl olarak İstanbul’da başladığını belirten Dokuman, “Çocukluğumdan beri gördüğüm antikaları alıp satardım ama dükkanım yoktu. Orada sevdiğim, saydığım abilerim ve ablalarımla birlikte yapardım. Ortalama 15 yıldır yapıyorum bu işi” dedi.
YAĞMUR DOKUMAN’IN DENİZ OBJELERİNE OLAN TUTKUSU
Antikacılıkla ilgili en özel ilgisini deniz objelerine duyduğunu belirten Yağmur Dokuman, “Deniz fenerlerine ayrı bir ilgim var. Denizci olduğum için bunları çok seviyorum. Bir gemi batmıştı. O geminin parçalarını getirmişlerdi bana. Belki bir 100 yıl denizin içinde kalmış bu parçalar, asitlenmiş bir şekildeydi. Buna rağmen insanlar çok ilgi göstermişti” diye konuştu.
‘ANTİKALARIN DEĞERİ ZAMANLA ARTIYOR’
Antikaların değerinin, yaşlarına göre belirlendiğini anlatan Dokuman, “Bir antika ne kadar eskiyse o kadar değerlidir. Yılı olmazsa zaten antika olamaz. Yeni ve pırıl pırıl bir şeyin antika olması imkansızdır” dedi.
Antikaların geleceği hakkında da düşüncelerini paylaşan Yağmur Dokuman şu ifadelere yer verdi: “Kimse geçmişini satmamalı. Çünkü günümüzde insanlar, dedelerinin saatlerini günlük harcamalar için satıyorlar. Gelecekte bu insanlar çok pişman olacaklar. Çünkü bu ürünler ilerleyen zamanlarda çok değerlenecek. Antika mesleği gelecekte de çok rağbet görecek.”
ANTİKAYA İLGİ YAŞ SINIRI TANIMIYOR
“7’den 70’e herkes ilgi gösteriyor antikalara. Ailede eğer bir antikaya düşkünlük varsa çocuklarda da bu düşkünlük oluyor” diye konuşan Yağmur Dokuman, antikalara olan ilgisinin her geçen gün arttığını ve bu mesleğin gelecekte daha da değerli hale geleceğini söyledi.