Aylarca konuşulduktan sonra belli olan asgari ücret yılın daha ilk iki ayı dolamdan adeta eridi. Asgari ücretli bir çalışanın ay sonunda aldığı para açlık sınırının bile altında kalırken, iktidar tarafının ‘ara zam olmayacak’ tutumu geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ‘gerekli görülürse değerlendirilir’ demeci ile biraz yumuşamışa benziyor.
Konu ile alakalı Ekspres’e konuşan Türk- İş Antalya Şube Başkanı Cemil Ünal enflasyonun nasıl dizginleneceğinden asgari ücret zammına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.
TÜİK BİLDİĞİMİZ GİBİ
Türk- İş Antalya Şube Başkanı Cemil Ünal, “Enflasyon noktasında TÜİK’in rakamlarını az çok biliyoruz, tahmin ediyoruz. Ya çarşı-pazar dolaşılmıyor ya kira giderleri bilinmiyor ya gıda harcamalarından haberleri yok. Piyasa ile rakamlar uyuşmuyor Bunu defaatle söylemekten dilimizde tüy bitti” dedi.
ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI
Açlık sınırını asgari ücreti geçtiğini söyleyen Cemil Ünal, asgari ücret artışının neden yetersiz olduğunu TÜRK-İŞ’in açıkladığı açlık sınırı ile net olarak görebiliriz. 23 bin 324 lira sadece zaruri besin maddelerinin 1 aylık maiyeti olmuş durumda. Asgari ücret artık bir ailenin sadece gıda masrafına bile maalesef yetmiyor. Yoksulluk sınırı bir memurun aldığı maaşın neredeyse iki katına kadar, asgari ücretin neredeyse 4 katına kadar çıkmış durumda” diyerek Türkiye'deki ekonomik durumu özetledi.
ARA ZAM MACBURİ
Asgari ücrete ara zam yapılmasının zaruri olduğunu söyleyen Cemil Ünal, “Asgari ücrete ara zam yapılmak zorundadır. Alım gücünün ne kadar zayıfladığını herkes görüyor. Temel gıda maddelerinden bile tasarruf etmek zorunda kalıyoruz. Asgari ücret zammının Temmuz’u beklenmeden yapılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Temel gıda maddelerinden bile kısan vatandaş eğitim giderleri, sağlık giderleri, ulaşım giderleri, enerji giderleri gibi kalemleri nasıl ödeyecek? Bunların altından kalkmak için Temmuz’u mu bekleyecek?” dedi.
ENFLASYONU 2 SİLAH İLE YENEBİLİRİZ
Paranın değersizleşmesinin asıl sebebi olan enflasyonun nasıl çözüleceği konusunda açıklamalarda bulunan Cemil Ünal, “Denetim yapılıp sonuçlar açıklanana kadar fiyatlar yine değişiyor. Denetimin daha sık yapılması gerektiğini düşünüyorum. İkinci bir etmen de üretim. Üretir isek, üretimi arttırırsak enflasyon ile mücadelede elimizin güçlenecektir. Yani enflasyonla mücadelede 2 ana silah üretim ve denetimdir” diye konuştu.