İslam dininde maddi durumu iyi olmayan bir kişinin iki öğünlük, bir başka deyişle bir günlük gıda ihtiyacını karşılamak için o kişiye verilen paraya fitre deniliyor. Bu paranın alt sınırının ne kadar olacağı her sene enflasyon ve ekonomik koşullara bağlı olarak değişiyor. Değişen miktar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene de bu miktarı belirlemek için toplandı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “İlgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar 180 TL olarak belirlenmiştir” denildi.
Yani, Diyanet İşleri Başkanlığı bir kişinin bir günlük besin ihtiyacının bedelini 180 TL olarak açıkladı. Buna göre, bir kişi yaşamak için bir günde, barınma, güvenlik, elektrik, su gibi temel ihtiyaçları haricinde sadece gıda tedariki için 180 TL’ye ihtiyaç duyuyor.
FİTRE ZAMMI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ
Fitre bedeli geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 40 artış göstererek 130 TL’den 180 TL’ye çıkarıldı. Enflasyon ile eşdeğer olarak artan fitrenin artış yüzdesi, asgari ücrete yapılan zam oranının üzerinde oldu. Zira geçtiğimiz Aralık ayında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasına karar verilmiş, 17 bin 004 lira olan asgari ücret 22 bin 100 liraya çıkarılmıştı.
SON 2 YILDA YÜZDE 258 ARTTI
Diyanet’in belirlediği fitre bedeli son 2 yılda ciddi bir yükseliş yaşadı. Aslında bu yükseliş ülkedeki enflasyonu da kanıtlar nitelikte. Zira, 2023 yılında 70 TL olarak belirlenen fitre bedeli 2024 yılında 130 TL’ye çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl 130 TL olan fitre bedeli bu sene de 180 TL olarak belirlendi. Buna göre son yılda fitre bedeli yüzde 258 artış yaşadı.
ASGARİ ÜCRETLİ DİNEN DE FAKİR
Çoğu kişiye göre, maliyeti çok daha yüksek olan bir kişinin yaşamak için bir günde alması gereken besin miktarının maliyeti Diyanet İşleri başkanlığı tarafından 180 TL olarak açıklandı. Bu hesaba göre 4 kişilik bir ailenin sadece ama sadece yaşamak için tedarik edeceği besinin günlük maliyeti 720 TL oluyor. 30 günlük bir ayda aynı ailenin asgari besin harcamasının maliyeti toplam 21 bin 600 lira oluyor.
22 bin 100 lira alan bir asgari ücretli, eşi ve 2 çocuğundan oluşan 4 kişilik ailesinin sadece gıda ihtiyacı için maaşının yüzde 97’sini harcamak zorunda kalıyor. Üstelik bu meblağ asgari besin maddeleri için geçerli. Bir başka yorumla, 4 kişilik bir aile ayda bir kez bile kırmızı et tüketmek isterse, asgari ücretlinin maaşı gıda harcamasına bile yetmiyor. Hal böyleyken, asgari ücretli, ev kirası, elektrik, su, telefon ve çağın zorunluluğu olan internet faturaları, kültür-sanat aktiviteleri, ulaşım giderleri, zorunlu vergiler gibi çok sayıda kalemin masrafı için ya ek iş yapmak zorunda kalıyor ya da kelimenin tam anlamıyla ‘geçinememiş’ oluyor.