Müstakil Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MÜSİAD) yeni yönetim kurulu 11 Ocak’ta gerçekleştirilen seçim sonrası ilk kez basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan MÜSİAD Başkanı Yusuf Akgül 2025 yılı hedeflerinden, ekonomik beklentilere kadar birçok konuda fikirlerini paylaştı.
Akgül, “İş dünyasının karşı karşıya kaldığı zorlukları da yakından deneyimledik. Önce iki yıl süren pandemi, ardından asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz deprem ve seçim süreçleri, iş dünyasını ve üyelerimizi ciddi anlamda etkiledi. Bu bağlamda, Bu yıl için belirlediğimiz temel vizyonumuz, “Katma Değer Odaklı Büyüme ve İhracat” olacaktır. Bu anlayış doğrultusunda, MÜSİAD Antalya olarak hedefimiz; üyelerimizin sadece üretici olmaktan çıkıp, uluslararası pazarlarda söz sahibi olan markalara dönüşmesini sağlamaktır” dedi.
Dernek olarak hedeflerinden bahseden Yusuf Akgül, “Üyelerimizin ticari faaliyetlerine değer katacak, şehrimizin ekonomik gelişimine katkı sağlayacak ve iş dünyasında güçlü bir sinerji oluşturacak bir yönetim anlayışıyla çalışacağız. MÜSİAD Antalya olarak, güçlü bir ekiple, büyük bir azimle, Antalya’mız ve iş dünyamız için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ENFLASYONUN SEBEBİ ARACILARMIŞ
2025 yılından beklentileri hakkında konuşan Başkan Akgül, “yeni yılda, Kur ve enflasyon sorunlarının çözüleceğini umut ediyoruz. Pandemiden öncesine döndüğümüz zamlar gelmeden biliniyordu. Ancak şimdilerde, üretici firma ile tüketici firma arasındaki aracılarda sıkıntı olduğunu düşünüyoruz. Söylediğim gibi, eskiden bir ürüne zam geleceğinde 2 ay öncede size bildirirlerdi. Bu da sizin duruma ayak uydurmanızı sağlardı. Baktığımız zaman büyük fabrikalarda bu hala devam ediyor. Ürünlere zam gelmeden planlı bir şekilde reaksiyon alınması için önceden bildirimler yapılıyor. Ancak aracılar bu zammı sık sık ve habersiz bir şekilde yaptıkları için fiyat istikrarı sağlanmıyor. Bu da enflasyona sebep oluyor” dedi.
2025’İN İKİNCİ YARISINI İŞARET ETTİ
Yusuf Akgül yeni yılın ikinci yarısında ekonomik düzelmeler beklediğini ifade ederek, “2025’in 6. ayından sonra alınan önlemler sayesinde enflasyonun düşeceğini ve ticaretin normale döneceğini düşünüyoruz. Bu enflasyon düşüşü vatandaşa da yansıyacaktır. Umudumuz ve beklentimiz bu yönde” ifadelerini kullandı.
ALAN DA VEREN DE RAHATSIZ
Asgari ücret konusunda da dikkat çekici açıklamalar yapan Akgül, “Asgari ücrette personel aldığından, işveren verdiğinden menün değil. Personel ‘bize zam yapılmasın ama fiyatlara da zam gelmesin’ diyor. Asgari ücret görüşmeleri başladığı anda zamlar gelmeye başlıyor. Enflasyon durmadıktan sonra asgari ücret zamlarından kimse memnun olmayacak. Öncelikle kontrolsüz zam ve enflasyonun durdurulması gerekiyor. Ondan sonra gelecek olan asgari ücret zammı ve alım gücü konuşulabilir” dedi.
ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞAN SAYISI ÇOK DEĞİL
Asgari ücret ve komşu ücretlerde çalışan kişi sayısının çok yüksek olması hakkında da görüşlerini aktaran Başkan Yusuf Akgül, “Halk arasında yüzde 70’in asgari ücret ile çalıştığına dair bir algı var. Deneyimli personel asgari ücretle çalışmıyor. Asgari ürete gelen zammı biz asgari ücret almayan herkese de yapıyoruz zaten” diye konuştu.
KUR BASKISI REKABET ETMEYİ ZORLAŞTIRIYOR
Son olarak, Türkiye’de kurun baskılanmasından dolayı olduğundan daha düşük seyretmesinin kendilerini zorladığını ifade eden Akgül, “Kur baskısından dolayı rekabetimiz zorlandı. Evet, dış ticarette fiyatlarımızı revize etmek zorunda kaldık. Ancak kur şu an olduğundan daha yüksek seyretse bu kez da masraflar artacak dolayısıyla fiyatlar artacak. Biz zaten 2025’te ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz. İhracat odaklı bir büyüme hedefliyoruz. Bu anlamda da uygun ortam için çalışmalar yapılacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.