AİLE Hekimliği Uzmanı Dr. Hüseyin Güntürkün, Covid-19 pandemisinin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek pandemi sürecinde kalp krizi vakalarının arttığını belirtti. Aşıların kalp hastalıklarına yol açtığına dair sosyal medyada yer alan iddiaların bilimsel temele dayanmadığını vurgulayan Dr. Güntürkün, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tedbirlerin kalp krizi riskini azaltmada önemli olduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi, insanlığın karşılaştığı en büyük tehditlerden biri oldu. Türkiye'de de binlerce vatandaşımızı kaybettik ve Covid-19'a karşı Sinovac ve BioNTech gibi aşılar, belirli yaş gruplarına uygulanarak büyük bir koruma sağladı” dedi.

Pandeminin öncesinde de kalp hastalıklarının, Türkiye ve dünya genelinde başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Dr. Güntürkün, “Türk Kardiyoloji Derneği’ne göre Türkiye’de ölümlerin yüzde 40’ı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Kalp krizleri, Türkiye’deki ölüm nedenlerinin başında geliyor” şeklinde konuştu.

Ffc4D302 29C9 4B1D B234 Bfd834F45F58

AŞILARIN KALP KRİZİNE NEDEN OLDUĞU İDDİALARINA YANIT
A
şıların kalp krizine yol açtığına dair sosyal medyada yayılan iddialara yanıt veren Dr. Güntürkün, “Covid-19 aşılarının kalp krizine neden olduğunu gösteren bilimsel bir bulgu bulunmamaktadır. Aşı ve kalp rahatsızlıkları arasında herhangi bir ilişki kanıtlanmamıştır. Aşıdan kaynaklı kalp krizi artışına dair yapılan yazılarda, araştırmaların yöntemsel eksiklikleri ve örneklem yetersizlikleri göz ardı edilmiştir” ifadelerini kullandı.

COVİD-19’UN KALP KRİZLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Covid-19’un damar duvarlarında iltihaplanmaya ve damar kireçlenmesine yol açtığını söyleyen Dr. Güntürkün, “Covid-19 enfeksiyonu, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine yol açarak kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıyor. Uzamış Covid-19’un kalp damar problemleri üzerindeki etkileri ise yapılan çalışmalarla ortaya kondu. Kalp büyümesi, kalp kası iltihabı ve damar tıkanıklıkları gibi sorunlar, Covid-19 virüsünün yarattığı damar hasarının sonuçlarıdır” dedi.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir Large

GENÇLERDE KALP KRİZİ ORANLARINDA ARTIŞ
Pandemi sürecinde, özellikle 25-44 yaş arası bireylerde kalp krizi ölüm oranlarının arttığına dikkat çeken Dr. Güntürkün, “Journal of Medical Virology’de yayımlanan bir çalışmaya göre, kalp krizi ölüm oranları pandemi döneminde artmıştır. 25-44 yaş arasındaki bireylerde bu oran yüzde 29,9 oranında yükselmiştir” diye konuştu.

PANDEMİNİN DİĞER ETKENLERİ: SOSYAL İZOLASYON VE HAREKETSİZLİK
Pandeminin getirdiği sosyal izolasyon, stres ve hareketsiz yaşam gibi faktörlerin kalp krizi vakalarında artışa yol açtığını belirten Dr. Güntürkün, “Artan kalp krizlerinin sebepleri arasında pandeminin getirdiği sosyal izolasyon, stres, hareketsiz yaşam tarzı ve obezitenin artışı önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, aile hekimliği başvurularının azalması ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin aksaması gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok vatandaşımız, enfeksiyon yayılımı ve bulaş riski nedeniyle göğüs ağrısı gibi belirtilerle sağlık kurumlarına başvurmakta çekingen davranmıştır” dedi.

KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Kalp krizi riskini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzının önemine değinen Dr. Güntürkün, “Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemek kalp sağlığını korumada en önemli önlemler arasındadır. Aile geçmişi göz önünde bulundurulmadan, bazı faktörler herkesin kalp krizi riskini artırabilir. Bu faktörler arasında obezite, hareketsizlik, LDL kolesterol veya trigliserit artışı, HDL kolesterol azalması, hipertansiyon, tip 2 diyabet ve insülin direnci ile sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı yer almaktadır” diye konuştu.

AŞILARIN ÖNEMİ VE AŞI KARŞITLIĞININ TEHLİKELERİ
Dr. Güntürkün, “Aşılar, insanlık tarihinin en önemli buluşlarındandır. Aşıların yararları, yan etkilerine oranla çok daha fazladır. Çiçek hastalığının aşılar sayesinde eradike edilmesi, çocuk felci ve kızamığın aşılar sayesinde büyük oranda azalması, ölümcül hastalıkların aşılarla kontrol altına alınması bunun en güzel örnekleridir” dedi.

Aşı karşıtlığının toplumsal bağışıklamayı olumsuz etkilediğini ve bunun özellikle yaşlılar ve immün yetmezliği olan bireyler için hayati tehlike oluşturduğunu belirten Dr. Güntürkün, “Aşılar hayat kurtarır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER