Diş Hekimi Furkan Büyükgebiz, özellikle sosyoekonomik durumu düşük olan bölgelerde yapay beslenmenin artmasıyla birlikte şeker tüketiminin de arttığını belirterek, “Sosyoekonomik durumu yüksek olmayan bölgelerde yapay beslenmeye bağlı olarak, şeker tüketimi de artış gösteriyor. Doğal besinlere rahat ulaşım sağlanamadığı için yapay besinlere olan eğilim, özellikle ağız sağlığı bakımından çok vahim durumlara yol açabiliyor. Çocuklarda çok erken yaşlarda diş eti hastalıkları ve hızlı diş çürümesine neden olan besin tüketimi artış göstermekte” ifadelerine yer verdi. Bu durumun çocuklarda çok erken yaşlarda diş eti hastalıkları ve hızlı diş çürümelerine yol açtığını aktaran Diş Hekimi Büyükgebiz, “Özellikle çok fazla şeker içeren çikolata, asitli içecekler, abur cubur tipi besinler çocuklarda hızlı diş çürümeleri ile beraber yoğun diş taşı oluşumuna, bununla birlikte de diş eti hastalıklarına sebep oluyor. Günümüzde sosyoekonomik durumu düşük olan bölgelerde yeterli ağız bakımı eğitimi verilemediğinden çok fazla abur cubur ve asitli içecek tüketimi dişleri olumsuz etkiliyor” dedi.

KOLA DİŞLERE DÜŞMAN

Beslenmede sıkça tercih edilen şekerli ve asitli içeceklerin, çikolata gibi abur cubur türü besinlerin dişlerde hızlı çürümeye ve diş eti hastalıklarına sebep olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Furkan Büyükgebiz, “Günümüzde sıvı tüketiminin yerini alan kola, dişlere tam bir düşman. Küçük yaşlardan itibaren özellikle aile içinde tüketimi topluca tercih edilen ve dolaplardaki yerini koruyan kola, dişlerin hem hızlı çürümesine hem de diş eti hastalıklarına davetiye çıkartıyor” açıklamalarına yer verdi.

ALIM SIKLIĞINA DİKKAT

Diş Hekimi Furkan Büyükgebiz, bu durumun önüne geçmek için alınması gereken önlemlere yer vererek, “Bu duruma önlem olarak alım sıklığı azaltılmalıdır. Ağız ve diş sağlığı açısından bakacak olursak ne kadar tüketildiğinden ziyade gün içerisindeki alım sıklığı daha önemlidir. Bu nedenle gün içerisindeki alım sıklığı azaltılmalıdır. Örneğin, birey günde yarım litre kola tüketiyorsa bu tüketimi tek seferde yapması, gün içerisinde çok seferde yapmasından daha iyidir. Çünkü gün içerisinde çok sık tüketim gerçekleşirse ağız içi pH dengesi çok fazla değişim gösterir. Bununla birlikte çürük ve diş taşı oluşumu hızlanır. Bu konuda bir diğer önemli nokta ise çikolata ve kola gibi şekerli ürünlerin tüketiminden sonra ağızın su ile çalkalanması ve bu ürünlerin ağızda çok fazla bekletilmemesidir” dedi. Asitli içeceklerin tüketiminden hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerektiğinin altını çizen Diş Hekimi Furkan Büyükgebiz, “Asitli içecekler tüketildiyse ağız su ile çalkalanmalı ve sanılanın aksine dişler hemen fırçalanmamalıdır. Çünkü asitli içecekler diş yapısını az miktarda da olsa erozyona uğrattığı için fırçalama gerçekleştiğinde diş yapısının bir miktar kaldırılmasına sebep olarak dişe zarar verebilir” açıklamalarına yer verdi. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER