Yollarda radar denetimlerinde yeni bir dönem başladı. Buna göre, yeni nesil mobil hız tespit sistemi yapay zeka desteğiyle denetimleri daha etkin şekilde yapıyor. Tripod ya da araç üzerine kurulabilen sistem, aynı anda dört şerit üzerinde seyreden tüm araçların hızını tespit edebiliyor. Operatör gerektirmeden çalışan sistem, kara yolunda seyreden araçların plaka ve hız bilgilerini okuyarak güvenlik birimlerinin ağına aktarıyor.
30 KM’DE 1 RADAR
Ancak vatandaşlara göre bu sistemler güvenlik sağlamaktan ziyade para toplamak için kullanılıyor. Radar cihazlarının yerleri konusunda çıkan "tuzak kuruluyor" tartışmaları da bunu kanıtlar nitelikte. Konu ile alakalı konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Her 30 kilometrede bir radar var, gece ve gündüz. Otoyollarda 120 radarımız olacak. Bizim vatandaşlarımıza idari işlem, amiyane tabirle ceza yazmak gibi bir derdimiz yok. Tek bir derdimiz var; trafikte can kayıpları olmasın, yaralanma olmasın” ifadelerini kullanmıştı.
VATANDAŞ TEPKİLİ
Sosyal medyada bazı sürücüler radarların asıl amacının güvenlik değil, ceza keserek vatandaştan gelir elde etmek olduğunu ifade ettiler. Konu ile alakalı konuşan bir vatandaş ise “Bunun adı güvenlik sağlamak değil, bunun adı vatandaşa pusu kurmaktır. Yollarda konumlanan radar cihazları ya da polis araçları, görünmeyen kuytu yerlerde yer alıyor ya da rampa girişlerinde veya rampa inişlerinde bulunuyorlar. Araba kullananlar bilecektir ki, buralar hız yapmanın zaman zaman gerekli olduğu yerler. Radarlar da hususiyetler buralarda bekliyorlar. Bu da insanın aklına, ‘Para toplamak için hız sınırının aşılmasını bahane ediyorlar’ gibi düşünceler getiriyor” dedi.
Bazı vatandaşlar ise yasal sınırlar içinde seyahat etmenin "pusu" değil, güvenlik tedbiri olduğunu ifade etti. Zaten enflasyon pençesinde alım gücü düşen vatandaş, bayram boyunca yollarda radara yakalanmamak için büyük çaba sarf edecek gibi görünüyor.