Tüketiciler telefonlarına bilinmeyen numaralardan gelen mesajlarla karşılaşmaya devam ediyor. Bu mesajlarda genellikle “Hediye kazandınız”, “Hesabınıza şu kadar para gönderildi”, “Kargonuz geldi ama sizi bulamadık” gibi cazip başlıklarla kişilerin dikkatleri çekilmeye çalışılıyor. Ancak uzmanlar, bu tür mesajlara karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
KİŞİSEL VERİLERİNİZ TEHLİKEDE
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Tanımadığınız numaralardan gelen mesajlardaki bağlantılara kesinlikle tıklamayınız. Tanınmayan numaralardan gelen mesajlardaki bağlantılar açılmamalı ve herhangi bir dosya indirilmemeli. Tüketicilerimiz bilmedikleri linklere ya da gelen mesajlara tıklamasın” dedi.
‘SAHTE İLANLAR VE REKLAMLAR DİKKAT ÇEKİYOR’
Bu tür mesajların genellikle kötü amaçlı yazılımlar içerdiğini, kişisel verileri ele geçirmek için tasarlandığını belirten Gündüz şu ifadelere yer verdi; “Bu yazılımlar sayesinde kredi kartları kullanılabilir, banka hesaplarındaki paralar çekilebilir, hatta kişilerin kimlik bilgileri ile kredi çekilmesi gibi dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Bu tür dolandırıcılıklar son yıllarda arttı. Sosyal medyada veya farklı platformlarda yer alan sahte içeriklere karşı da dikkatli olunması gerekiyor. Sosyal medyada veya farklı platformlarda 'şu kadar kişi şu kadar kazandı' gibi sahte içeriklerle karşılaşıldığında kesinlikle dikkatli olunmalı. Yapay zeka ile sahte videolar ve mesajlar üreterek, siyasetçileri, sanatçıları bile dolandırıcılık amaçlı kullanıyorlar.”
‘BANKALAR VE OPERATÖRLER SORUMLULUK TAŞIYOR’
Banka ve telefon operatörlerinin de müşterilerini koruyacak güvenlik önlemlerini almakla yükümlü olduğunu ifade eden Gündüz, “Dolandırıcılık durumlarında bankalar sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Bir gece ansızın hesaplardan para çekildiğinde veya kişilerin bilgisi dışında kredi çekildiğinde, bankalar bunu kullanıcının hatası olarak göstererek sorumluluktan kaçmaya çalışabiliyor. Halbuki bankalar yazılımlarını güçlendirmeli ve güvenlik duvarlarını sağlamlaştırmalı” şeklinde konuştu.
DOLANDIRICILIK MAĞDURLARI NE YAPMALI?
Dolandırıcılık gerçekleştiğinde bankaya başvurularak zarar talep edilmesi gerektiğini belirten Gündüz, “Eğer banka üzerinden bir dolandırıcılık gerçekleşmişse, mağdur kişi öncelikle bankaya başvurarak zararını talep etmeli. Eğer banka ödeme yapmazsa, miktara bağlı olarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurulmalı. Ayrıca Ticaret İl Müdürlüklerine de şikayette bulunulmalı. Eğer bir firma ya da şirket söz konusuysa, hukuki süreç burada da işletilmeli. Bunun yanı sıra savcılığa başvurularak nitelikli dolandırıcılık suçundan şikayetçi olunmalı. Hakem heyeti veya tüketici mahkemesinde dava kazanıldığı takdirde, tüketici 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında hiçbir harç ödemeden maddi ve manevi tazminat davası açabilir” dedi.