ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Trafikteki araçların güvenli şekilde çekilmesini sağlayan çekici esnafı olay yerine en hızlı şekilde gidebilmek için zamanla yarıştıklarını belirtirken kendilerine kesilen cezalara da isyan etti. Hizmetlerinin kamu hizmeti kapsamında değerlendirilmemesi ve özel araç statüsünde sayılmalarını isteyen çekici esnafı Murat Kaldırmaz, yaşadıkları sorunları daha da derinleştirdiğini ifade ederken mevzuatta değişikliğe gidilerek sorunların önüne geçilmesini çağrısında bulundu.
RADAR CEZALARIYLA MÜCADELE EDER HALE GELDİ
Trafikte yaşanan kazalar sonrası olay yerine hızla ulaşmaları beklenen çekici esnafı, bu görevlerini yerine getirirken radar cezalarıyla karşı karşıya kalıyor. Çekici sürücüsü Murat Kaldırmaz, “Trafik kazası olduğunda polislerden bize sürekli ‘hemen gelin, trafik kitlendi, araçlar kaldırılsın’ çağrısı geliyor. Biz de haliyle aceleyle olay yerine gidiyoruz. Fakat bu sefer de radara takılıp cezaya uğruyoruz. Geçen gün sadece 3 kilometre hız sınırını aştığım için 2 bin liraya yakın ceza yedim. Şehir içinde bir çekim ücreti bin 500 lira. Yani işten kazandığımız cezaya gidiyor” dedi. Kaldırmaz, çekicilerin trafikte hiçbir ayrıcalığa sahip olmadığını, araçlarının hâlâ hususi araç statüsünde değerlendirildiğini vurgulayarak, “Biz aslında trafik hizmetinin önemli bir ayağıyız. Arıza yapan araçlar kadar, kazalı araçların da çekilmesi için hızlı müdahale şart. Fakat önceliğimiz yok bu yüzden sık sık ceza yiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaza (1)

ÇEKİCİLER İÇİN AYRI BİR ODA VE STATÜ ŞART
Sektördeki diğer sorunlara da dikkat çeken Kaldırmaz, “Bugün berberin, fırıncının, emlakçının bile odası var. Ama çekicilerin ayrı bir odası yok. Şoförler odasına bağlıyız ama bizim sorunlarımız çok daha farklı. Bu nedenle sadece çekicilere ait bir oda kurulmalı ve bu yapı sorunlara daha hızlı çözüm üretmeli” şeklinde konuştu. Kaldırmaz, aynı zamanda çekicilerin trafikte kamu hizmeti sunduğunun yasal olarak tanınması gerektiğini vurgulayarak, “Acil müdahale gerektiren olaylara koşuyoruz. Bu nedenle ambulans ve itfaiye gibi statümüz olmalı. Hem öncelik hakkı verilmeli hem de görev yaptığımız sürece ve olaylara müdahale ettiğimiz zaman dilimlerinde cezai uygulamalardan muaf tutulmalıyız” dedi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ