VELİ-DER Antalya Şubesi Başkanı Tülin Koç, ekonomik kriz ve artan yoksulluğun çocukların eğitim hakkını doğrudan etkilediğini belirterek, ailelerin eğitim masraflarını karşılamakta zorlandığını, servis ücretlerindeki yükselişlerin eğitim erişimini daha da zorlaştırdığını ve devletin kamusal eğitim görevini yerine getirmekte yetersiz kaldığını vurguladı. Koç, “Çocuklarımız aç, geleceğimiz tehlike altında. Aileler çocuklarını okula gönderemez duruma geldi. Devlet kamusal eğitim görevini yerine getirmiyor” dedi.
‘VELİLER ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDEREMİYOR’
Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte ailelerin çocuklarına harçlık veremediğini, eğitim giderlerini karşılayamadığını ifade eden Koç şu ifadelere yer verdi; “Aileler artık çocuklarına harçlık veremiyor, eğitim giderlerini karşılayamıyor. Öyle ki; veliler çocuklarını okula gönderemez durumda. Eğitim hakkı kâğıt üzerinde kaldı. En temel ihtiyaçlar bile karşılanamaz hale geldi. Devletin görevi olan kamusal eğitim hizmeti adım adım çöküyor. Artan yoksulluk nedeniyle veliler maddi olarak zor durumda kalırken, akaryakıt fiyatlarındaki artışlardan dolayı servis ücretlerinde de önemli bir yükseliş yaşanıyor. Velilerin okul maliyetlerini karşılamakta güçlük çektiği bu dönemde, servis ücretlerine yapılan zamlar ailelerin bütçesi üzerinde önemli bir yük oluşturuyor. En iyi okul, çocukların yürüyerek ulaşabileceği en yakın okuldur. Son yıllarda Türkiye genelinde, Antalya da dahil olmak üzere birçok okul projesi bulunmasına rağmen, ödenek eksikliği nedeniyle bu projeler iptal edilmiştir. Öğrenci sayıları artarken, yeni okul inşaatları her yıl azalıyor. Köy okulları kapatılmış ve birçok okul imam hatip okullarına dönüştürülmüş veya ihaleleri iptal edilmiştir.”
‘EĞİTİM HAKKI İHLAL EDİLİYOR’
“Devlet, asli görevini yani eşit, laik, bilimsel, kamusal eğitimi hakkını sağlama sorumluluğunu yerine getirmiyor. Bu bir anayasa ihlalidir!” diyen Koç şunları söyledi: “Laik Bilimsel ve Kamusal Eğitim hakkı kapsamında, tüm kademedeki öğrenciler bir öğün ücretsiz okul yemeği, ücretsiz sağlıklı su, her gün gidiş-geliş olmak üzere 2 kez ücretsiz ulaşım taleplerimiz vardı. Bunlar karşılanmadığı gibi. Ulaşım ve servislere gelen zamların kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Bakanlık ve yerel yönetimler velilerin bu taleplerini ‘’eğitim hakkı’’ kapsamında olduğunu bilerek yerine getirecek politikalar oluşturmalıdır. Bu koşullarda artık aileler çocuklarını okula gönderemez konuma geldi. Son yıllarda yaşanan okul terkleri artık tehlikeli bir noktaya gelmiştir. Ülkenin geleceği, sağlıklı bir toplum, çocuklarımızın geleceği için acil olarak bu sorunlar çözülmelidir. Çocuklarımızın eğitimi rant uğruna feda ediliyor! Çocuklarımıza bir öğün yemek vermekten imtina eden iktidar, 23 yıldır eğitime ayrılması gereken bütçeyi sermayeye, yandaş vakıflara aktardı. Bu bir tercihtir. Ve bu tercih, halktan yana değil. Vergilerimizle oluşturulan kamu bütçesi özel okullara, dini vakıflara, yandaş projelere aktarılıyor.”
‘KAMUSAL EĞİTİME YETERSİZ BÜTÇE’
Devletin bütçe tercihlerine sert tepki gösteren Koç, “Maarif Vakfı’na son yıllarda aktarılan milyarlarca liralık kaynağa bakalım. Bu bütçelerin laik, bilimsel ve eşit eğitime aktarılması gerekiyor. Bu bir tercihtir ve halktan yana değildir. Vergilerimiz özel okullara, dini vakıflara ve yandaş projelere aktarılıyor. Bu bir anayasa ihlalidir. Maarif Vakfı’na 6 yılda aktarılan bütçe: 2019: 422,5 milyon TL, 2020: 684 milyon TL, 2021: 1,7 milyar TL, 2022: 1,8 milyar TL, 2023: 2,9 milyar TL, 2024: 5,7 milyar TL ve 2025: 6,7 milyar TL. OECD ve TÜİK raporları ortada. Yoksulluk artıyor, çocuklar kötü besleniyor, gelişim geriliği yaygınlaşıyor, okul terkleri tehlikeli düzeyde. Ruhsal ve fiziksel sağlık alarm veriyor. Çocuk kalp krizleri ve intiharlar artıyor. Bu bir sağlık sorunudur, bir insanlık sorunudur, bir sistem krizidir” dedi.
Tülin Koç taleplerini şu şekilde açıkladı:
*Dezavantajlı bölgeler başta olmak üzere tüm çocuklara sabah ve öğle ücretsiz yemek sağlansın.
*Okullarda ara öğünlerde süt ve meyve dağıtılsın.
*Her okulda sağlıklı içme suyu erişimi garanti altına alınsın.
*Ulaşım ve barınma ücretsiz olarak karşılanmalıdır.
*Sağlık Bakanlığı, çocuklara yılda en az iki kez tam kan tahlili yapılması için bütçe ayırmalı, sağlıklı nesiller yetiştirme hedefi devlet politikası haline gelmelidir.
*Çocuk ve ergen ruh sağlığına yönelik destekleyici politikalar derhal devreye sokulmalıdır.
‘KAMUSAL EĞİTİM İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Tüm veli, öğrenci ve eğitim emekçilerini birleşik mücadeleye çağıran Koç, “Susmayacağız, seyretmeyeceğiz! Ülkenin geleceği için kamusal eğitimi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.