ÖĞRENCİ Veli Derneği’nin çağrısıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Derin Yoksulluk Ağı, Eğitim-Sen ve  Eğit-Der bir araya gelerek ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonunu’ oluşturdu.  Ortak Düzenlen basın toplantısında konuşan koalisyon üyeleri, "Çocuklarımızın eşit, parasız, laik, kamusal eğitim hakkı için tarihi bir çağrı yapıyoruz” dedi.

‘YOKSULLUK EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR’

Salgın, zamlar, ekonomik kriz ile birlikte artan yoksulluğun en çok çocukları etkilediğini söyleyen Koalisyon, “Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak ve talep iken eğitim öğretim yılı başında okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulamasının afet bölgesiyle sınırlandırılacağı açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu açıklamayla da kalmadı. Eğitimi okul öncesi öğrenciler için yemekten, eğitim materyallerine kadar paralı hale getirdi” ifadelerine yer verdi. 

İKİ ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR

Ailelerin yoksulluk nedeniyle çocuklara yeterli beslenme imkanı sağlayamadığının vurgusunu yapan Koalisyon üyeleri, " Açlık sınırı BİS-AR'a göre 22 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 56 bin TL’ye ulaşmıştır. TÜRK- İŞ bile açlık sınırının 16 bin 257 lira açıklıyor. Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığı bir gerçeklikte bir öğrencinin okul yemeği için aylık maliyeti ortalama bin 500 TL’dir. Yoksulluğun, zamların artışı ile beraber en az iki çocuğumuzdan biri açlığı, yoksulluğu, yetersiz beslenme sorununu yaşıyor” dedi.

BESLENME SORUNU OKUL YEMEĞİ İLE ÇÖZÜLÜR’

Çocukların yeterli beslenememesinin eğitimini etkilediğini söyleyen ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’ “Gıda enflasyonu OECD ortalamasında 2023’te yıllık yüzde 7 artarken, aynı oran Türkiye’de yüzde 72 oldu. Euro stat tarafından 2021’de yapılan analizde Türkiye’de çocukların yüzde 45,2’sinin yoksulluk riski altında olduğu açıklandı. Bu oran 2015’ten itibaren artarak devam ediyor. TÜİK 2022 verilerinde de üç çocuktan biri yani yüzde 35,3 ciddi maddi yoksulluk, yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. Yetersiz beslenme, çocuğun okul için hazır bulunurluğunu, akademik başarısını ve okula devamını da etkiliyor. Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı okul yemeği” açıklamasında bulundu. 

‘ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ SORUNU HEPİMİZİN SORUNUDUR’

Çocukların beslenme konusu için uzun zamandır çalışmalar yaptıklarını söyleyen ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu', “ Uzun bir süredir birçok demokratik kitle örgütü, kurumlar ve kişiler okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve içilebilir temiz su talebi ile çeşitli basın açıklamaları, toplantılar, söyleşiler, paneller düzenleyerek kamuoyu oluşturamaya ve ülkenin gündemine girmesini sağlamaya çalışıyordu. Konunun muhatabı olan mevcut iktidar, okul öncesi çocuklarımıza bir öğün yemek vermeyi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı programına alsa da, maalesef bu kararı geri çekmiştir. Çocuklarımızı MESEM’lerde inşaatlardan düşerek, fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinde makinelere sıkışarak iş cinayetlerinde kaybetmememiz için, çocukların yoksulluktan kaynaklı Ensar ve türevlerine mecbur kalmaması için, çocuk yaşta işçilik, çocuk yaşta evlilik karanlığını yaşamamaları için ücretsiz okul yemeği mücadelesi sorumluluğu, hepimizin ortak sorumluluğudur” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER