İzmir Çeşme'de denize girmek isteyen Eşref Kaya ile bölgede bulunan işletme sahipleri arasında, şezlong ücreti nedeniyle çıkan tartışmanın mahkemeye taşınması sonrası Yargıtay emsal bir karara imza attı.

Dosyayı değerlendiren Yargıtay’ın ‘Anayasa’nın gerekli hükümleri uyarınca, deniz kıyılarından tüm vatandaşlar eşit ve serbestçe faydalanabilir. Bu hürriyete engel olan söz konusu işletme sahiplerinin ve yöneticilerin cezası Türk hukuk sistemine, yargılama usulüne ve Türk Ceza Kanunu’na uygundur’ ibareli kararla, Eşref Kaya’yı haklı buldu. Söz konusu karar Türkiye’deki tüm plajlar için bağlayıcı oldu.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz Yargıtay’ın verdiği emsal karar sonrasında, “Plajlar yasal olarak halkındır. Bu yasal dayanağın üzerine Yargıtay’ın verdiği karar şeker gibi oldu. Hiç bir vatandaş denize girmek için para vermesin. Zorla para alırlarsa fişi alarak şikâyet bulunsun” dedi. 


KİMSE ŞEZLONG KİRALAMAYA ZORLANAMAZ 
Yargıtay, emsal niteliğinde bir karar alarak, deniz kıyısındaki plajların herkesin eşit şekilde yararlanabileceği alanlar olduğunu belirtti. Ayrıca, işletme yöneticileri ve çalışanlarının cezalarını onaylayarak, şezlong kiralama zorunluluğunun ve yurttaşın denize girmesinin engellenemeyeceğine karar verdi. Konu ile alakalı Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz Ekspres’e yaptığı açıklamada Yargıtay'ın kararının çok yerinde olduğunu, bu karara rağmen denize girmek isteyen kişilerden para isteyen işletmelerin şikayet edilmesi gerektiğini ifade etti. 

ŞEKER GİBİ KARAR
Neşet Gündüz, “Plajların kullanımı konusunda Yargıtay’ın daha önce de verdiği kararlar vardı. Zaten Anayasa’da ve kanunlarda ‘sahillerin kullanımı tamamen halka aittir’ ibaresi var. Bunun yanında Yargıtay’ın kararı adeta üzerine şeker gibi oldu” ifadelerini kullandı.



KANUNLARIN UYGULANMASI DENETLENMELİ
Yargıtay’ın verdiği emsal kararın uygulanmasının en az verilen karar kadar önemli olduğunu söyleyen Neşet Gündüz, “Yargıtay’ın kararının ardından valilik ve yerel yönetimlerin bu kanunların uygulanmasını sağlaması lazım.  Bu mercilerin iyi çalışması plajları ve işletmeleri iyi denetlemesi gerekiyor. Yetkililer gidip ‘burada şemsiyeyi niye açtın?’ veya ‘bu insanlara niye şezlong satıyorsun?’ diye sorup denetlemelidir. Unutulmamalı ki kanunların uygulanması en az kararın verilmesi kadar önemlidir” dedi.

FİŞİ ALIP ŞİKÂYET EDİN
Tüketicilerin karara aykırı bir uygulamada şikâyet etmesi gerektiğini söyleyen Neşet Gündüz, “Yargıtay’ın emsal kararına rağmen, tüketici denize girmek istediği zaman bir para talep edilirse tüketici, faturayı veya fişi alıp Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Tüketici bütün verdiği parayı geri almanın yanı sıra o işletmeye yüz binlerce liraya varan para cezası verilir. Tüketicilerimizin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Çünkü bilinçli olmak mağduriyeti engelliyor” diye konuştu.  

ŞİKÂYETLERE DE PARA VERMEYİN
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Bu vesileyle şunu da belirtmek isterim, tüketiciler yaşadıkları haksızlıklar karşısında ticaret il müdürlüklerine de internet üzerinden kolayca şikayetlerde bulunabilirler. Hiçbir şikâyette borç ödeme, başvuru ücreti, dosya masrafı gibi bir para söz konusu değildir. Vatandaşlarımız bu konuda rahatlıkla ticaret il müdürlüklerine başvurarak olumsuzlukları, aksaklıkları veya haksızlıkları bildirip haklarını koruyarak işletmelerin ceza almasını sağlayabilirler” ifadeleri ile sözlerine son verdi.

Muhabir: Selim Çelik