Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yıl dönümünde, deprem bölgesindeki eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Hatay’da derslik sayısının neredeyse yarıya düştüğünü, bunun hijyen ve güvenlik sorunlarını artırdığını belirtti.
Konteyner Eğitim

BELİRSİZLİK ENDİŞE YARATIYOR
Deprem bölgelerinde öğretmenlerin barınma sıkıntısının sürdüğünü ve öğrencilerin eğitim hakkına erişiminin ciddi şekilde kısıtlandığını vurgulayan Öztürk, Türkiye genelindeki okulların depreme dayanıklılığı konusunda hâlâ belirsizlikler olduğunu ifade etti. “Depremin en ağır etkilediği alanlardan biri de eğitim sistemi oldu. Yüzlerce okul kullanılamaz hale gelirken, yüz binlerce öğrenci eğitim hakkından mahrum kaldı. Felaketin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen eğitim hâlâ ciddi sorunlarla karşı karşıya. Üstelik sadece deprem bölgesi değil, ülke genelindeki okulların depreme dayanıklılığı konusunda da yeterli adımlar atılmış değil. Bu durum ciddi bir endişe kaynağıdır” dedi.

EĞİTİM KOŞULLARI YETERSİZ VE GÜVENSİZ
Adıyaman, Hatay, Malatya, Osmaniye ve İskenderun’da fiziki altyapı eksikliklerinin, öğretmen ve öğrenci sorunlarının, hijyen ve barınma sıkıntılarının devam ettiğini belirten Öztürk, “On binlerce bina gibi eğitim kurumları da büyük hasar aldı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, deprem bölgesindeki birçok okul ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Ancak, aradan iki yıl geçmesine rağmen birçok okulun yeniden inşası hâlâ tamamlanmadı. Eğitim, ya hasarlı binalarda ya da geçici konteyner sınıflarda devam ediyor. Bu durum, öğrencilerin güvenliği açısından büyük bir risk oluşturuyor. Hasarlı binaların hâlâ kullanılması, olası artçı sarsıntılar ya da yeni bir depremde büyük bir felakete yol açabilir. Konteyner sınıflarda ise öğrenciler hem zor fiziksel koşullarda eğitim görüyor hem de kendilerini güvensiz hissediyor” diye konuştu.
Başkan Öztürk

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK