Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, 6 Şubat depreminin, ülke tarihinin en büyük ve yıkıcı felaketlerinden biri olduğunu belirterek Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 11 ilde doğrudan etkili olduğunu ve 14 milyon kişiyi etkilediğini ifade etti. Başkan Kadir Öztürk, “Doğal afetler, insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve can kaybına neden olabilen, büyük ölçekli tehlike ve olaylardır. Deprem gibi büyük afetler, öncesinde gerekli önlemler alınmadığı takdirde, 6 Şubat’ta ülkemizde olduğu gibi, büyük felaketlere dönüşerek fiziksel, ekonomik ve sosyal yıkımlara neden olmaktadır. Deprem anında ve sonrasında yaşananlar doğal afetin nasıl büyük bir sosyal felakete dönüştüğünü ya da dönüştürüldüğünü bütün çıplaklığıyla göstermiştir” dedi.

‘DAYANIŞMA YAŞATIR’

Doğal afetlerin, gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük felaketlere neden olabileceğini vurgulayan Öztürk, deprem sonrasında halk arasında gösterilen dayanışmanın önemine dikkat çekerek, “Deprem sürecinde ‘dayanışma yaşatır’ şiarı ile mevcut yönetimin yapamadıkları halk tarafından dayanışmanın en güzel örnekleri sergilenerek hayata geçirilmiştir. Tüm yurt sathına yayılan milyonları kapsayan dayanışma ağı devletin ilgili kurumları AFAD, Kızılay’ın görev ve sorumluluklarını üstlenmiştir. Deprem anı ve sonrasında bu geniş halk dayanışması deprem bölgesinin tamamında yaraların sarılması ile ilgili müthiş çabalar sarf etmiş, halk yine halkın elinden tutmuştur” dedi.

SORUNLAR HALA DEVAM EDİYOR

Bir yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde hala barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında sorunlar yaşandığını dile getiren Öztürk, “Depremlerin üzerinden bir yıl gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar hala sürmektedir. Deprem bölgesinde yaşam mücadelesi veren depremzedeler başta olmak üzere, depremden etkilenen milyonlar kendi kaderleri ile baş başa bırakılmıştır. Deprem sonrasında yaşanan en temel konulardan birisi barınma sorununun büyümesi, yaşanan iç göç sonrasında konut ve kira fiyatlarında yaşanan anormal artışlar olmuştur. Bu durum depremin yarattığı yıkımın sadece fiziki olmadığını, ülke olarak ciddi bir toplumsal yıkımla da karşı karşıya olduğumuzun kanıtıdır” açıklamalarına yer verdi.  Deprem sonrası yaşanan iç göçün konut ve kira fiyatlarını artırdığını ve ülkenin ciddi bir toplumsal yıkımla karşı karşıya olduğunu ifade eden Başkan Öztürk, sorunların çözümü için hükümetin daha etkin adımlar atması gerektiğini vurguladı.

EĞİTİM ALANINDA DEVAM EDEN SORUNLAR

6 Şubat depremlerinin birinci yılında, eğitim alanında öne çıkan sorunları sıralayan Başkan Kadir Öztürk, “Depremzede eğitim emekçilerinin barınma sorunu devam etmektedir. Özellikle şehre yeni atanan ve göreve başlayan eğitim emekçileri barınma sorunu yaşamaktadır. Okullarda öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin temiz suya ulaşma sorunu sürmektedir. Özellikle şehir dışındaki konteyner kentlerde kalan öğrencilerin ulaşım sorunu çözülmemiştir. Konteynır kentlerde kalan öğrencilerin ders çalışma olanakları son derece sınırlıdır ve ders çalışma ortamı bulunmamaktadır. Aynı binada iki okulun eğitim öğretim yapmasının (sabahçı, öğlenci) yarattığı sorunlar kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle öğrenciler sabah karanlığında derse başlamakta veya akşam karanlığında öğrenciler kaldıkları yere gitmek zorunda kalmakta ve güvenlik sıkıntıları yaşanmaktadır. Aynı binada ikili eğitim öğretim yapan okullarda ders süresinin 30 dakikaya düşürülmesi nedeniyle öğrencilerin diğer bölgelerdeki yaşıtlarına göre eksik ders görmesine neden olması, konteynır kentlerde açılan prefabrik okullarda ısınma, ulaşım ve temizlik sorunları sürmektedir” açıklamalarına yer verdi.  

Muhabir: AYSU DURSUN/HABER