Kredi kartlarıyla ilgili yeni bir düzenleme gündemde. Düzenleme ile ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Önemli olan limitin gelire göre ayarlanması ve taksit sayısına devletin karışmaması” ifadelerine yer verdi.

‘KREDİ KARTI ÖDEME ARACIDIR’

Kredi kartlarına gelmesi öngörülen taksit uygulamasının kalkması hakkında konuşan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Kredi kartları bir ödeme aracıdır. Kredi kartını kullanırsanız bir ay sonra da ödersiniz. Ancak nedense Türkiye'de kredi kartları bonus oldu, taksit kartı oldu, her şey oldu ve dolayısıyla da bunu bankalar çok iyi kullandıkları için aidatlarını ortaya koyarak daha cazibesini arttırdılar” dedi. Limit konusuna değinen Başkan Neşet Gündüz, "Bildiğiniz üzere aidatlı kredi kartları var bir de aidatsız kredi kartları var. Buradaki seçim hakkını da tüketiciye kullandırtmadıkları için hem aidat kazanıyorlar hem de tüketiciyi sıkıntıya sokacak harcamalar ve limit konusunda da bir anlaşmazlığa düşüyorlar" dedi.

LİMİT GELİRE GÖRE BELİRLENMELİ

Kredi kartı limitlerinin gelire göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Neşet Gündüz, “Bizim her zaman söylediğimiz şuydu. Birincisi kartlar insanların gelir oranlarına göre ayarlanmalıdır. Yani limit muhakkak konulmalı. İkincisi ise Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun bu işlere çok fazla karışmaması gerekmektedir. Bazen taksitleri çoğaltıyor bazen taksitleri azaltıyor bazen ise taksitleri kaldırıyor; elektronik aletlerde bazı telefonlar gibi” ifadelerine yer verdi. Devletin satıcı ve tüketici arasına girmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gündüz, “Burada tacir ile tüketici arasına devletin girmemesi lazım. Enflasyonu düşüreceğiz ya da dengeleyeceğiz düşüncesi tamamen bir saçmalık. Asla böyle bir şey söz konusu olmaz. Bunu neden yaptıklarını da anlatmakta çok çok zorlanıyoruz” dedi. Avrupa’da limitin gelire göre belirlendiğine dikkat çeken Başkan Neşet Gündüz, “Sizin limitiniz eğer bir geliriniz 20 bin liraysa, Avrupa'da böyledir; gelirinizin yarısı kadar kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Ama bizde, kişinin asgari ücret geliri var fakat 90 bin, 190 bin, 200 bin liraya kadar kredi kartının limitini arttırıyor” ifadelerine yer verirken,  “Önemli olan limitin gelire göre ayarlanması ve taksit sayısına devletin karışmaması” dedi.

‘TACİRLE TÜKETİCİ ARASINA GİRİLMEMELİ’

Tacirle tüketici arasına girilmemesine tekrar vurgu yapan Başkan Gündüz, “Burada ben bir telefon alacakken diyor ki 2 taksit olsun. Geri kalan 5 taksiti de tacir senet yapalım diyor. Yapılan 4 veya 5 taksitli senet tamamen vergi kaybı oluyor. Burada devlet kaybediyor. Tüketici hakkını ararken 2 taksit üzerinden arıyor. Bu sebeple bence taksitlerin oynanmaması gerekir. Burada önemli olanın limitlerin ayarlanmasıdır” açıklamalarında bulundu. Bu tarz uygulamalar ile insanların mal edinme haklarının elinde alındığını dile getiren Başkan Neşet Gündüz, “Bir de limitler ayarlanmadığı için insanlar kartlarda borçlanmalara gidiyor. Borcu borç ile ödemeye, kartı kart ile kapatmaya çalışıyorlar. Bu da tüketicinin aleyhine gerçekleşen olayları ortaya çıkartıyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu da bunu fırsat bilerek diyor ki kredi kartındaki taksitleri azaltıyoruz, insanlar alışveriş yapmasın. Bunu siz kısıtladığınız zaman insanların mal edinme hakkının önünü kapatıyorsunuz. Aynı zamanda da insan haklarına da aykırı bir şey” ifadelerine yer verdi. Başkan Gündüz, “Hem insanları kredi kartına alıştırıyorlar hem de arkasından diyorsun ki sen şunu alamazsın, bunu alamazsın. Bu da bence tüketici haklarının ihlali gibi geliyor” diyerek tüketici haklarına ihlal olduğunu aktardı. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER