Antalya Yaşam Hastanesi’nden Uzman Psikolog Anıl Yıldız, ebeveynlerin çocuklarının sosyal medya kullanımını denetlemeleri gerektiğini belirterek, sosyal medya konusunda alınacak doğru yaklaşımların çocukların dijital ve duygusal gelişimini doğrudan etkilediğini söyledi.
‘SOSYAL MEDYA YASAKLARI ÇOCUĞA ZARAR VEREBİLİR’
Sosyal medya kullanımına yönelik ebeveynlerin tamamen yasaklama yoluna gitmesinin genellikle verimli olmadığını vurgulayan Psikolog Anıl Yıldız, “Sosyal medyayı tamamen yasaklamak, çoğu zaman çocuk üzerinde istenen etkiyi yaratmaz. Yasaklanan şey, genellikle daha çekici hale gelir. Çocuk, sosyal medyayı gizlice kullanmaya başlarsa, hem ebeveynler için olan bitenden haberdar olmak zorlaşır, hem de aralarındaki güven ilişkisi zarar görür. Bu da çocukla ebeveyn arasındaki sağlıklı iletişimi zedeleyebilir. Bunun yerine sosyal medya kullanımını sınırlamak ve ebeveynlerin rehberlik etmesi daha sağlıklı bir yoldur” şeklinde konuştu.
‘AÇIK İLETİŞİM VE DİNLEME ÇOK ÖNEMLİ’
Ebeveynlerin çocuklarıyla açık bir iletişim kurmasının önemine değinen Yıldız, “Çocuklarınızla sosyal medya konusunda açık bir iletişim kurmak çok önemlidir. Onlara yargılamadan ve eleştirmeden, sadece dinleyerek yaklaşmalısınız. ‘Sosyal medyada neden vakit geçirmek istiyorsun? Hangi hesapları takip ediyorsun? Burada senin için önemli olan şeyler neler?’ gibi sorularla, çocuğunuzun bu dünyada nelerle ilgilendiğini ve sosyal medya kullanımının arkasındaki motivasyonları anlamaya çalışmalısınız. Çocuğun yaşına uygun ve anlaşılır kurallar koymak çok önemli. Küçük yaşlardaki çocukların sosyal medya hesaplarında gizlilik ayarlarının yapılması ve ebeveyn kontrolü sağlanması gerekmektedir” dedi.
ÇOCUKLARI DOĞRUDAN ETKİLİYOR
Ebeveynlerin kendi sosyal medya alışkanlıklarının çocuklar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirten Yıldız şu ifadelere yer verdi; “Ebeveynlerin sosyal medya alışkanlıkları, çocuklar üzerinde düşündüğümüzden çok daha fazla etkiye sahiptir. Çocuklar, söylenenlerden çok, gözlemledikleri davranışlardan etkilenirler. Eğer bir anne ya da baba, sürekli olarak telefonuyla sosyal medyada vakit geçiriyorsa, çocuk bu davranışı normal ve kabul edilebilir bir şey olarak görür. Ebeveynin sürekli telefonuyla ilgilenmesi, çocuk tarafından ilgi görmemek veya değersiz hissetmek gibi duygulara yol açabilir.”
‘KURALLARDA TUTARLILIK SAĞLANMALI’
Ebeveynlerin sosyal medya kullanımında tutarlılığın önemini vurgulayan Yıldız, “Çocuklar, ebeveynlerinin koyduğu kurallara uymalarını bekler. Ancak, örneğin ‘Saat 9’dan sonra telefon yok’ gibi bir kural koyup, ebeveyn gece yatağında hala sosyal medyada vakit geçirmeye devam ederse, çocuk bu durumu adaletsiz ve tutarsız olarak algılar. Bu da onun kurallara uymaması ve kendi başına hareket etmesi gerektiği düşüncesini güçlendirebilir” diye konuştu.
‘MAHREMİYET VE DİJİTAL SINIRLAR KONUSUNDA DUYARLILIK’
Ebeveynlerin çocuklarının fotoğraflarını izinsiz olarak sosyal medyada paylaşmalarının da çocuğa mahremiyet konusunda yanlış bir mesaj verebileceğini belirten Yıldız, “Bazı ebeveynler, çocuklarının izni olmadan onların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor. Bu durum, çocuğa, kendi mahremiyetinin yeterince değerli olmadığını ve izni olmadan kişisel bilgilerini paylaşmanın bir sorun olmadığını öğretebilir. Bu da çocuğun ilerleyen yaşlarda kişisel sınırlarını belirlemekte zorluk yaşamasına yol açabilir” dedi.
‘EBEVEYNLERİN KENDİ DAVRANIŞLARINI GÖZDEN GEÇİRMELERİ GEREKİYOR’
Ebeveynlerin kendi sosyal medya alışkanlıklarını gözden geçirmelerinin, çocuklarına sağlıklı dijital bir ilişki kurmaları konusunda önemli bir adım olduğunu belirten Yıldız, “Ebeveynler, çocuklarına doğru bir rehberlik sunabilmek için önce kendi davranışlarını gözden geçirmelidir. Çocuklar, ebeveynlerinin sosyal medya kullanımını doğrudan model alırlar. Bu yüzden, sağlıklı bir dijital ilişki kurabilmek için, ebeveynlerin önce kendilerini doğru bir şekilde yönlendirmeleri gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.