Mevcut düzenlemeye göre AB’de sürücüler, 70 yaşını geçtikten sonra her 5 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. Sağlık heyeti tarafından rapor verilmemesi durumunda ehliyetler iptal ediliyor. Türkiye’de ise bu uygulamanın başlangıç yaşı 65 olarak belirlenmiş durumda. Bu yaştan itibaren ehliyet yenilemek isteyen sürücüler için sağlık raporu zorunlu tutulurken, yenilenen ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlandırılıyor. 80 yaşın üzerindeki sürücüler için ise bu süre 2 yıla kadar düşüyor.

75 YAŞ ÜSTÜ TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK
AB’de uygulanması planlanan yeni düzenlemeye göre sürücüler yalnızca 75 yaşına kadar otomobil kullanabilecek. Yetkililer, yaşla birlikte refleks kaybının arttığını ve bunun trafik kazalarına yol açabileceğini savunurken, karar kamuoyunda tartışmalara neden oldu.
Stock Video Caucasian Elderly Mature Female Woman Senior Auto Taxi Driver Car

Özellikle tek başına yaşayan ve günlük işlerini halletmek için otomobil kullanmak zorunda olan yaşlı sürücüler, düzenlemeye tepki gösterdi. AB’de hayata geçirilmesi beklenen uygulamanın ilerleyen yıllarda Türkiye’de de gündeme gelip gelmeyeceği sosyal medyada tartışılmaya başlandı.

JAPONYA’DAN YAŞLI SÜRÜCÜLERE ÖZEL ETİKET
Yaşlı sürücülerle ilgili özel düzenlemeler getiren ülkelerden biri de Japonya. Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip olan ülkede hükümet, 75 yaş ve üzerindeki sürücülerin kullandığı araçlara ‘yaşlı sürücü’ anlamına gelen ‘Koreija’ sembolünün yapıştırılmasını zorunlu hale getirdi.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK