Türkiye’de son yılların en büyük gündem maddelerinden birisi ekonomi ve buna bağlı olarak enflasyon oldu. Dönem dönem yüzde 70’lere kadar çıkan enflasyon dünyada rekorlar kırmış, vatandaşın da alım gücünü yerle bir etmişti. Hal böyle olunca ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürmek için çeşitli çalışmalar yaptı.
Merkez Bankası’nın ön planda olduğu bu çalışmalarda yeri geldi döviz satışı yapıldı, yeri geldi faizler artırıldı, yeri geldi piyasaya müdahaleler yapıldı. Ancak hala enflasyon yeteri kadar düşmedi.
ÇOK CİDDİ RAKAMLAR
“Merkez Bankası’nın bu süreçte yaptığı hamleler bazı kazanımların geri gitmesine neden oldu” diyen Kudaloğlu, “Ancak burada Merkez Bankası’nın bir suçu yok. Ülkedeki gelişmeler neticesinde yapılması gerekeni yaptı. Merkez Bankası’nın 19 Mart sonrası ilk 7 haftada sattığı döviz miktarı yaklaşık 55 milyar dolardır. Bu, çok ciddi bir rakamdır. Son haftalarda ise piyasadan döviz almaya başladığını ve yaklaşık 13-14 milyar dolar seviyesinde alım yaptığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
YAZ AYLARI İNDİRİM ZAMANI MI?
Ekonomi uzmanı Tolga Kudaloğlu, “Geçmişte yapılan hatalar oldu, yanlış faiz politikaları izlendi. Bu da geçmiş yıllarda enflasyonda hızlı bir yükselişe neden oldu. Bu sebeple Merkez Bankası faiz artışına gitmek zorunda kaldı. Bunun başka bir yolu yoktu. Merkez Bankası’nın bu yılki hamleleriyle dövize olan yönelim azaldı. Bu da Haziran ayında bir faiz indirimine gidilmesi olasılığını gösteriyor. Biz, en geç Temmuz ayında faiz indirimine başlanacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
ÇOK VAKİTLERİ KALMADI
Ekonomi uzmanı Tolga Kudaloğlu, “2027 yılı seçim yılı. Bu sene enflasyon hedefi yüzde 24. Piyasa beklentisi ise yüzde 33 civarında. Bu yılı yüzde 30 civarında kapatırsak bile, önümüzdeki yıl için yüzde 12 hedefi var. Bu da çok zor. 2027 yılının seçim yılı olduğunu düşünürsek, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için çok da vakti olmadığını görüyoruz” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.